Pepparkaksprinsen: ”Jag har fått offra allt för min dröm”

"Pepparkaksprinsen" Christoffer Sai Öberg har tagit sig ur en bitter arvsstrid och vänt skenande förluster till rekordvinst. Nu vill han bygga världens mest lönsamma bageri.

Hösten 2013 gjorde Aftonbladet ett stort nummer av att ”Världens snällaste företag” Nyåkers Pepparkakor hamnat i en segdragen arvsstrid. Christoffer Sai Öberg och hans syster Sofie stod i den i ena ringhörnan och adoptivmamman Ingegerd i den andra. 

Den idag 29-årige Christoffer slickar sina sår efter att pappan gått bort och efter den bittra arvsstriden med adoptivmamman. "Min pappa var pepparkakskungen och jag blev pepparkaksprinsen. Men jag har fått offra allt för min dröm", säger han.

Mamman anklagade barnen för att ha lurat till sig företaget av pappa Lennart på hans dödsbädd. ”Det var egentligen inte en fajt mellan mig och min mor, utan ett krig där vi slogs om enorma tillgångar som kontrollerar bolag. Man kan verkligen säga att de här åren har duvat mig”, säger Christoffer Sai Öberg.

Det är bråda dagar på Nykåkers pepparkakor när det är så kort tid kvar till jul. 
Norrlands-bolaget (Nyåkers ligger i Västerbotten) tillverkar drygt 1 miljard pepparkakor per år, varav 35 procent säljs under julperioden. 

Företaget startades av bröderna Åström under 1930-talet. 

Fabriken brann ned till grunden på 60-talet och Christoffers pappa Lennart Öberg köpte Nyåkers långt senare - 1999.

Omsättningen steg snabbt och nådde uppemot 70 miljoner kronor 2010-2011 innan Lennart Öberg drabbades av cancer och arvsstriden inleddes. 

Christoffer Sai Öberg och hans syster stämdes inte mindre än tre gånger innan krutröken lade sig och en förlikning kunde komma till stånd.

”Det är alltid tråkigt när det blir så där. Jag slickar såren efter min pappa och även min mamma som den mamma hon en gång var när jag växte upp”, säger Christoffer Sai Öberg.

Då Christoffer tog över som vd var Nyåkers så gott som konkursfähigt och företaget har gjort en ”jävla resa i finansnettot”, som han väljer att uttrycka det – nettot låg minus 2 miljoner kronor 2012, 5 miljoner minus 2013 och plus en halv miljon året efter.
I år har Nyåkers tagit ett rejält skutt och räknar med en rekordvinst på drygt 5 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: En stjärnsäljares uppgång, fall och comeback

Men det är inte bara företaget som har gått igenom ett stålbad, utan Christoffer Sai Öberg har själv gått igenom en personlig kris med ”tidiga nätter, sena morgnar och långa dagar med massor av ångest”.

”Det var tuff medicin, men jag tror att patienten, det vill säga jag, behövde den”, säger Christoffer Sai Öberg.

På fritiden sadlar han om till den 29-åring han ändå är och det blir både blöta kvällar på Stureplan och SEGA Mega Drive-spel med kompisarna. 

Han utbildade sig vid Harvard ungefär i samma veva som bråket blossade upp. Där lärde han sig tuffa tag, vilket inte bara var en fördel i arvstvisten, utan även gjorde honom till den tuffa affärsman han är idag.

”Lärarna på Harvard bankar skiten ur en och ser till att man blir redo och jag är också hårt skolad av min far”, säger Christoffer Sai Öberg.

TESTA: Quiz: Är du smartare än en Harvard-student?

Han har lyckats få verksamheten att gå från 70 till 100 miljoner kronor i omsättning sedan han tog över – han har bland annat använt okonventionella metoder som att introducera pepparkakor med smak av både grönmögel och Absolut Vodka.

LÄS ÄVEN: Oatly-grundaren: "Mjölken har på något sätt blivit en helig ko i Sverige"

”Jag insåg att om jag ska kunna simma där jag kan kräva mer betalt måste jag hitta någon annanstans att bada. Det är så enkelt, om man gör saker som människor vanligtvis inte gör så kommer man också att uppnå framgång som andra inte får”, säger Christoffer Sai Öberg.

Han låter inte sina anställda bli lottlösa, utan hävdar å det bestämdaste att han ger dem cirka 10-15 procent mer i lön än övriga bageribranschen samt ett löfte om att Nyåkers aldrig ska säljas till någon stor riskkapitalfirma.  

Han lever själv i Stockholm och varje gång han går på Coop vid Medborgarplatsen och får syn på Nyåkers pepparkakor ser han sin pappa, mamma och syster framför sig.

Men var det värt det - det måste ändå kännas bitterljuvt?
”Ibland måste man göra saker som inte känns så bekvämt och gå utanför ramarna för att kunna rädda bolaget och sitt eget skinn”, säger Christoffer Sai Öberg.

Hur lever ni egentligen upp till ert budskap om Världens Snällaste Företag?
”Ordspråket att man blir snäll av pepparkakor har kopplingar till Medeltiden. Men Nyåkers är exempelvis snälla genom att vi bara köper in svenska råvaror; sockret kommer från svenska bönder i Skåne och plastburkarna görs i de småländska trakterna runt Lagan”, säger Christoffer Sai Öberg.

Han har storslagna planer.

Först ska lånen betalas av till alla som har trott på honom och sedan tänker han fortsätta mogna och fylla på balansräkningen för att därigenom säkra fortsatt expansion och kakfabrikernas överlevnad om 20 år in i nästa generation. 

När alla lån väl är borta är planen att höja personalens lön ytterligare och fortsätta bygga ytterligare anläggningar i Norrland och säkerställa jobben i framtiden – ”Thats all it is to it, verkligen”, som Christoffer Sai Öberg väljer att uttrycka det.

Inom 3 år räknar han med vara världens mest lönsamma storbageri. Nyåkers tillverkar även olika kakor och mandelkubbar.

”Resultatet bygger inte på om jag är världens bästa vd eller ej, utan om jag har världens bästa personal. Så det handlar om att ge tillbaka till de som tror på mig. Snart blir det åka av och ingen ska sitta på perrongen när tåget går”, säger Christoffer Sai Öberg.

Han utesluter inte att stora delar av försäljningen måste flyttas utomlands, vilket framförallt beror på mördande konkurrens från dagligvarujättar som Coop och ICA med så kallade Egna Märkesvaror, EMV.

”För mig är det inte ens någon idé att gå in och konkurrera med deras priser, utan då är man körd”, säger Christoffer Sai Öberg.

LÄS ÄVEN: Sveriges 101 Supertalanger 2015

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST