Ny studie: Sallad tre gånger värre för klimatet än bacon

Att det skulle vara miljövänligare att äta frukt och grönt är inte alltid sant. I många fall kan det vara bättre för miljön att äta mycket kött.

I en ny studie vid Carnegie Mellon University har forskare undersökt hur stora utsläppen av växthusgaser är per 1 000 kalorier för en rad olika livsmedel. Resultaten baseras främst på hur mycket vatten och energi som används vid produktionen och var till viss del förvånande. Det visade sig bland annat att det inte alls var en bra idé, ur ett miljöperspektiv, att ersätta bacon med isbergssallad. Närmare bestämt släpps det ut tre gånger så mycket växthusgaser när du äter sallad som när du äter bacon, skriver man i rapporten. Då krävs dock att du ersätter ditt bacon med så mycket sallad att du kommer upp i samma kalorinivå.

Det har länge ansetts vara en given sanning att miljön tjänar på att man äter grönt istället för kött, och till stor del är det sant. Men inte i alla fall. Om man ser till kalorier så behövs det två salladshuvuden för att komma upp i samma mängd som du får i dig med två skivor rökt bacon. Det är ovanligt att en enskild individ äter den mängden sallad i en och samma måltid, men man måste ändå vara medveten om att grönsaker inte alltid är miljöns bästa vänner.

LÄS ÄVEN: Målet: Öka försäljningen av vegetariskt med flera hundra procent

"Man kan helt enkelt inte bara anta att vilken vegetarisk diet som helst har en låg klimatpåverkan", säger forskaren Paul Fischbeck till Scientific American, enligt Aftonbladet. "Det finns många dieter som är bra, men inte alla. Man kan inte anta att allt frukt och grönt är bra för miljön."

Studien visar även att en varierad kost med en stor del grönsaker i många fall kan påverka klimatet mer än den klassiska amerikanska väldigt köttrika dieten. Detta gäller dock bara om bägge dieterna innehåller exakt samma mängd kalorier. Något som bör tas med i beräkningen är att en diet med hög andel grönsaker i regel innehåller färre kalorier.

"Förhållandet mellan våra dieter och klimatet är komplext", säger en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande. "Det som är hälsosamt för oss att äta är inte alltid det miljövänligaste för oss att äta. Det är viktigt att myndigheter vet det när de utformar riktlinjer för dieter i framtiden."

Värst ur en miljöaspekt är nötkött och lamm, de är tydligt värre än sallad. Andra matvaror du ska hålla koll på är bland annat aubergine, gurka och selleri. Läs hela studien här.

LÄS ÄVEN: WHO: Kött är cancerframkallande

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST