Ny mätning: SD näst största parti

Både Ipsos och Novus levererade nya mätningar i dag. Båda visar på att regeringens stöd faller - samtidigt som SD växer.

NYA IPSOS OCH NOVUS - NOVUS: SD ÄR NÄST STÖRST
IPSOS - Regeringen faller
Efter en dramatisk höst faller stödet för regeringen. S och MP får tillsammans endast 30 procent av väljarstödet i Ipsos mätning. "Sedan valet har S och MP tappat runt 500 000 väljare", säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN. Han berättar även att Ipsos under november mätt folkets förtroende för regeringens agerande under flyktingkrisen och att betyget blev lågt. Ahlin tror att väljarflykten från regeringen främst beror på detta. Vart regeringens väljare tar vägen är också tydligt. Det finns ett statistiskt signifikant flöde av väljare från S till SD. "Tittar man på de som röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet skulle 10 procent rösta på Sverigedemokraterna i dag", säger Ahlin till DN.

I Ipsos mätning får M 24,1 procent, KD 3,8 procent, L 6,6 procent och C 6,8 procent. Alliansen får alltså totalt 41,3 procent. SD får 18,9 procent i denna mätning. FI får i sin tur 1,9 procent. S får 24,7 procent, MP får 5,3 procent och V får 7,3 procent. De rödgröna får totalt 37,3 procent.

NOVUS - Sverigedemokraterna näst största parti
I dag kom även Novus (TV4) nya mätning. I denna ser siffrorna aningen annorlunda ut. Det som verkligen sticker ut är att SD här får 22 procent och blir näst största parti. Även i denna mätning blir Alliansen större än de rödgröna, men skillnaden mellan blocken är mindre. 

I Novus mätning får M 21,4 procent, KD 3,5 procent, L 5,8 procent och C 7 procent. Alliansen får totalt 37,7 procent. SD får alltså 22 procent och FI får 2,3 procent. S får 24,7 procent, MP får 5,8 procent och V får 6,8 procent. De rödgröna får totalt 37,3 procent.

LÄS ÄVEN: SD får rekordstöd och har högst förtroende i migrationsfrågan

FED HÖJER
Federal Reserve höjer styrräntan men kommande höjningar kommer inte att ske utifrån en förutbestämd bana. (DN)

KÖP VOLVO
Volvo handlas nära skrotvärdet, vilket är onödigt negativt. Med en mer normal värdering ska aktien upp 50 procent från onsdagens stängningskurs 78 kronor, enligt Svenska Dagbladets analys. (SvD)

LÄS ANALYSEN: "Därför ska Volvo upp 50 procent"

FOLKSAM DUCKAR OM SWEDBANK
"Det är styrelsen och ledningen som bestämmer" om eventuell oberoende granskning av Swedbanktoppars fastighetsaffärer, enligt Swedbanks största ägare Folksams ägarstyrningsansvariga Carina Markow Lundberg.

ARROGANS
Regeringens agerande med förslag om gränskontroller visar en fullständig arrogans för situationen i Öresundsregionen, enligt företagsledare. (DI)

WTO-AVTAL
Ett jättelikt handelsavtal för teknikvaror har accepterats vid ett WTO-möte i Nairobi. Tullar på över 200 produkter slopas inom en handel värd drygt 1.000 miljarder kronor. (SvD)

TRUMPET
Affärsmannen och politikern Donald Trump har förlorat mot Vattenfall i Storbritanniens högsta domstol angående bygge av vattenkraftverk utanför hans golfbana i skotska Aberdeen. Han överväger att ta målet till Europadomstolen. (DN)

LÄS MER: Vattenfall vs Trump: 1 - 0

OECD-KRITIK
Klyftan är för stor vad gäller anställningstrygghet för fast anställda och visstidsanställda, anser OECD i en rapport. (SvD)

MINSKAT FÖRSVAR
Trots ökade försvarsanslag kommer Sverige för första gången att satsa mindre än 1 procent av BNP på försvaret. Det blir lägst av alla länder i närområdet. (DN)

OSÄKERT FREDSAVTAL
En mödosamt framförhandlad fredsuppgörelse mellan Libyens två rivaliserande regeringar riskerar att frysa inne i allra sista stund. (DN)

HÖG HOTNIVÅ
Terrorhotnivån ligger fortsatt kvar på en hög nivå när julhelgen närmar sig. Hur bedömningen går till är hemligt. (SvD)

LÄS ÄVEN: Anonymous digitala krig mot IS går framåt: "Ni är ett virus, vi är botemedlet"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST