Fotograf: Wikimedia

Vattenfall vs Trump: 1 - 0

Vattenfalls vindkraftverk har fått Donald Trump att gå i taket - men trots en massiv kampanj går det svenska storbolaget vinnande ur tvisten.

Vattenfall planerar att bygga en testanläggning med elva vindkraftverk utanför skotska Aberdeen - något som satt igång en ordentlig tvist mellan det svenska storföretaget och presidentkandidaten tillika miljardären Donald Trump. Trump har byggt en golfbana vid kusten och banan skulle komma att ligga bara några kilometer från den planerade anläggningen, skriver DN.

Trump menar att vindkraftsparken ute på vattnet kommer förstöra utsikten från den stora golfbanan som han investerat miljarder i. Därför har Trumps bolag nu överklagat Vattenfalls tillstånd i alla skotska rättinstanser - och förlorat gång på gång. Till sist vale man därför att gå till Storbritanniens högsta domstol med tillståndet.

LÄS ÄVEN: Trump: Dags att stänga delar av internet

I dag kom till sist domen. "En enig domstol avslår överklagan", säger Patrick Hodge, domare i högsta domstolen, enligt DN. Vattenfalls tillstånd ligger därmed fast.

Tvisten mellan Vattenfall och Trump satte igång redan 2012. Trump har kampanjat stenhårt mot både vindkraftsparken och de politiker som gett Vattenfall tillstånd att bygga den. Han har bland annat liknat parken vid en terrorattack som drabbade Skottland 1988.

”Du kommer att på egen hand åsamka Skottland mer skada än någon händelse i hela den skotska historien”, skrev Donald Trump till dåvarande ministern Alex Salmond som låg bakom vindkraftsbeslutet, enligt DN.

LÄS ÄVEN: Anonymous digitala krig mot IS går framåt: "Ni är ett virus, vi är botemedlet"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST