Det här är Sveriges 10 största företag 2015

Livslängden blir allt kortare för företag, och de största i synnerhet. Sveriges 10 största företag 2015 är kolosser - men hoten är många och konkurrenterna snabbfotade.

Det kan tyckas att tiden står stilla bland Sveriges största företag. Men storbolagen påverkas som alla av det allt snabbare tempot i teknikutvecklingen och globaliseringen. Hur länge till kommer Ericsson och Vattenfall att finnas kvar i toppen? Räkna med dramatik framöver – precis som det varit historiskt.

Av företagen på 10-i-topp på Veckans Affärers lista över Sveriges största företag 1985 finns i dag bara tre stycken kvar i samma topp. Av de 10 största företagen i Sverige 1911, det vill säga för drygt 100 år sedan, finns i dag bara ett kvar.

SE HELA LISTAN: Det här är Sveriges 500 största företag 2015

Övriga har antingen köpts upp, fusionerats, förstatligats eller försvunnit. Det enda bolag som överlevt intakt ett drygt sekel är Alfa Laval, som tidigare hette Separator.

Av världens 100 största bolag 1912 var hälften – 49 stycken –helt borta 1995. De hade antingen köpts upp eller gått i konkurs.

På samma sätt har tiden som bolagen lyckats hålla sig kvar i USA:s viktigaste börsindex, S&P500, rasat från i snitt 60 år i mitten av 1900-talet till 18 år i dag.

Och av bolagen som var med vid starten i ett annat dominerande amerikanskt börsindex, Dow Jones, 1986, finns i dag bara ett enda kvar – General Electric.

Det finns en rad förklaringar till denna utveckling mot allt kortare livslängd för företag i allmänhet och kanske de allra största i synnerhet.

Globaliseringen, en snabb teknikutveckling och avregleringar är några.
Den tekniska utvecklingen har kastat om förutsättningarna mer eller mindre dramatiskt för de flesta företag.

Allt fler av storbolagen inser också utmaningarna i att snabbt anpassa sig och utvecklas och att börja tänka nytt i gamla, traditionella organisationer. Därför blir det allt vanligare att de allra största företagen lierar sig med startupbolag, det vill säga små, snabbfotade och innovativa bolag med nya idéer och perspektiv.

Det är de svenska storbolagens recept för att klara av transformationen inom sina befintliga verksamheter och om möjligt slå sig in på nya områden.

Stora, globala teknologijättar som Google och Apple kan lösa detta internt genom att ständigt satsa stora resurser på helt nya områden utanför kärnverksamheten.

I dag har transformationen och den snabba utvecklingen accelererat till och med i tidigare så trögrörliga industrier som energisektorn. På några få år har förutsättningarna dramatiskt förändrats för de stora energijättarna.

Det är till exempel högst osäkert hur länge Vattenfall kommer att förbli Sveriges tredje största bolag.

En rad konkurrenter i den europeiska energisektorn som tyska Eon, italienska Enel och finska Fortum har redan tvingats montera ner och dela upp verksamheten i flera mindre, fristående bolag.

Den snabba utvecklingen när det gäller digitalisering inom snart sagt alla områden påverkar naturligtvis också de flesta branscher, även för Sverige viktiga sektorer som skogsindustrin och detaljhandeln.

Skogsbolagens pappersmaskiner har under det senaste dryga decenniet förvandlats från sedelpressar till förlustgeneratorer. De svenska detaljhandelsjättarna står än så länge bra emot hotet från internationella e-handelsuppstickare. Men frågan är hur länge?

Företagens arbete med ansvar och hållbarhet, ESG-faktorer i form av miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning kommer också att vara allt mer avgörande för deras långsiktiga överlevnad.

Skandaler som korruptionsaffärerna i Teliasonera och avslöjanden om barnarbete bland Stora Ensos nära leverantörer visar på nödvändigheten av att navigera rätt etiskt och ansvarsmässigt i jakten på nya geografiska marknader.

För Teliasoneras del kan det hela sluta med mångmiljardskadestånd och att bolaget ser sig tvingade att lämna lukrativa tillväxtmarknader.

Det finns också exempel på en rad stora, framgångsrika bolag som hamnat i perioder av stora svårigheter men klarat sig ur dem, många av dem till och med stärkta.
Världens i dag mest beundrade och högst värderade börsbolag, Apple, var på fallrepet efter diverse strategiska misstag under 1990-talet.

Och bland de svenska storbolagen var ABB på vippen att gå under av en kombinerad miljöskandal och finansiell felsatsning.

Ericsson var också riktigt illa ute i spåren av telekomkrisen och den spruckna IT-bubblan efter år 2000.

I dag är det återigen frågan om Ericsson, ett av de absoluta flaggskeppen i företagssverige, har möjlighet att överleva som självständigt, svenskägt företag. Ryktena om uppköpsintresse från amerikanska nätverkskollegan Cisco har tagit ny fart sedan de bägge bolagen nyligen annonserade ett strategiskt partnerskap.

SVERIGES 10 STÖRSTA FÖRETAG 2015:

BOLAG OMS. 2014 RES. E. FIN. MARGINAL% ANSTÄLLDA
Volvo 283 045 5 089 2 94 625
Ericsson 227 983 15 811 7 117 156
Vattenfall 170 542 -824 0 30 827
H&M 151 419 25 895 17 93 351
Skanska 143 994 5 129 4 57 866
Electrolux 112 319 2 997 3 60 038
TeliaSonera 106 385 20 107 19 24 951
SCA 104 167 9 488 9 44 247
Volvo Cars 103 967 -3 406 neg 15 768
Scania 97 295 8 322 9 37 534

Omsättningen och resultat efter finansiellt netto är angivna i miljoner kronor.


SE HELA LISTAN: Det här är Sveriges 500 största företag 2015
Blandade godbitar från hela listan över Sveriges 500 största företag:

18. INVESTOR

Han leder maktkampen

Den 11 maj i år reste sig Börje Ekholm från vd-stolen på Arsenalsgatan för sista gången. Dan efter tog Johan Forssell, som jobbat i Investor i 20 år, över. Maktkampen med Industrivärden lär ta nya vändningar efter ut rensningen i spåren på SCA-skandalen. Möjligen kan det förändra förutsättningarna i Ericsson? Ny vändning är det redan i ABB där Christer Gardells Cevian också vill ha ett finger med i spelet.

40. CARL BENNET AB

Rusar på börsen


Getinge är fortfarande största innehavet, men det är i industrikonglomeratet Lifco dramatiken finns. Bolaget har rusat 75 procent sedan finansmannen Carl Bennet satte det på börsen förra hösten.

63. VOLKSWAGEN

I topp trots skandaler

Golf och Passat ligger i topp på den svenska nybilsförsäljningslistan tillsammans med de senaste Volvomodellerna månad efter månad och år efter år. Det verkar inte ens skandalen med de manipulerade utsläppssiffrorna ändra på. Och nu kommer den nya laddhybriden Passat GTE som utsetts till årets smartaste bil av tidningen Motor.

97. FRITIDSRESOR

Svenskarnas favoritcharter

Svenskarnas mesta charterbolag började som Icaresor på 1960-talet och första resan gick till USA. I dag har man 180 destinationer och Rod Stewart som frontfigur i reklamen.
Ingår i TUI Group som är noterat på Londonbörsen och omsätter 12 miljarder kronor.

Dramatiken håller i sig

Bara ett bolag från 1911 finns kvar ...

Sveriges största företag 1911 baserat på tillgångar

1. Skandinaviska Kreditaktiebolaget
lngår i SEB

2. Svenska Sockerfabriksaktiebolaget
Uppköp tyska Nordzucker

3. Loussavaara-Kiirunavaara AB
l dag helstatliga LKAB

4. Stora Kopparbergs Bergslagsaktiebolag
lngår i Storaenso

5. Bergslagarnes Järnvägsaktiebolag
Uppköp SJ

6. AB Separator
Kvar men heter i dag Alfa Lava

7. Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag
Fusion med Ericsson

8. Uddeholm AB
Uppköp tyska Voestalpine AG

9. AB Stockholms Bryggerier
Uppköp

10. Kopparberg & Hofors Sågverksaktiebolag
Borta

... och dramatiken håller i sig

Sveriges största företag 1985 (2015)

1 Volvo (1)
2 Asea (23)
3 Electrolux (6)
4 Ericsson (2)
5 KF (39)
6 Saab Scania (10) 
7 Axel Johnson (22)
8 Ica (15)
9 JS Saba (Borta)
10 SAS (32)

145. DUSTIN

 Eftertraktad e-handel

200 000 prylar - allt från datorer och smarta mobiler till kablar och kopiepapper- finns i lager hos Nordens största återförsäljare av IT-produkter. Näthandeln står för merparten av försäljningen, men man har just öppnat en flaggskeppsbutik 4 på glassigast tänkbara adress på Sveavägen i Stockholm. Under hösten har Axel Johnson via sitt helägda dotterbolag Axmedia dubblat sin ägarandel och äger nu 20 procent. Antonia Ax:son Johnson och hennes nytillträdda vd Mia Brunell-Livfors tror på e-handel.

152. NEMUS

Papperskung ny på listan

Finansmannen och doldisen Thomas Onstad har tagit sig in på 500-listan med det Göteborgsbaserade holdingbolaget Nemus där han är storägare. Kärnverksamheten består av skog, pappersmassa och papper i Munkedal Skog, Rottneros och Arctic Paper.

197. HUMANA

Omsorgsjätte som växer

"Den som är stor måste också vara snäll om jag får travestera Pippi Långstrump", skriver Humanas vd Per Granath i årsredovisningen för fjolåret. Och nog kan Humana, som är Nordens ledande omsorgsföretag inom personlig assistans, individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg, betraktas som stora. Den sanslösa tillväxten, som främst skett organiskt men även genom förvärv, har inneburit att intäkterna gått från 375 miljoner kronor 2005 till att nio år senare ligga på cirka 5 miljarder. Och lönsamheten har hängt med.

212. EWORK

Konsulternas konsult

Konsulternas konsult som finns i Norden och i Polen jobbar med konsultnätverk där i praktiken alla IT-konsulter på marknaden ingår. Bolaget som också breddar sitt erbjudande att innefatta teknikkonsulter, går från klarhet till klarhet och blev i slutet av oktober Veckans aktie i VA:s samarbete med Börspodden. I fjol ökade omsättningen med 25 procent.

247. GEKÅS

Rekordvinster på fyndpriser

Säljrekordet på 35,5 miljoner i dagskassan en vanlig lördag i oktober i år slogs snabbt. Det nya rekordet på 37,3 miljoner kom redan lördagen den 7 november. Svenskarna gillar att göra fynd och allra helst gör de det i Torbjörn Bäcks och Thomas Karlssons jättevaruhus som ger 885 Ullaredsbor jobb.

293. HERENCO

Vänt press till vinst

Förlusterna för Hallpressen som ingår i Jönköpingskoncernen Herenco har vänts till vinst. Men det har kostat. Lovisa Hamrin, arvtagare och vd, har tvingats springa gatlopp i pressen för att hon tog ut 36 miljoner i lön samtidigt som redaktionerna på de sex lokaltidningar som hon basar över fick ett sparpaket på 50 miljoner.

337. ALIPES

Investerar åt Kamprad

Ingvar Kamprad och hans söner Mathias, Jonas och Peter äger via Inter Ikea Investments och Ikano bolaget som investerar i detaljhandels- och konsumentsektorn i Norden. Bolagets mål är att skapa långsiktigt aktieägarvärde genom fokuserade och aktiva investeringar i dessa sektorer. Bolagets portfölj består exempelvis av bilverkstadsföretaget Mechanum, medan Synsam såldes i mars 2014 till CVC Capital Partners.

353. SWEDISH ORPHAN BIOVITRUM

Läkemedels- och börsfavorit

Läkemedelsbolaget som är en sammanslagning mellan Swedish Orphan och Biovitrum har gått från klarhet till klarhet. Fler och fler läkemedel kommer hela vägen, nu senast ett utvidgat godkännande i EU av Xiapex för behandling av en handsjukdom. På börsen har aktien varit en favorit med en uppgång på nästan 60 procent bara det senaste året.

369. CARNEGIE

Förvaltare i tre sekler

Carnegie som grundades 1803 är sedan nästan ett sekel en av Nordens ledande finansiella rådgivare och förvaltare.

Med 650 anställda i sju länder erbjuder firman tjänster som kapitalanskaffning, analys, aktiemäkleri, förmögenhetsförvaltning, strukturerade produkter och fondförvaltning. Det förvaltade kapitalet uppgår till cirka 140 miljarder kronor.

398. MIO

Växer så det knakar

Sex år i rad har bolaget som startade som Möbelhandlarnas Inköps Organisation för ett halvt sekel sedan gjort rekordvinster. Omsättningen växer så det knakar och med 12 egna och 52 franchisemöbelvaruhus har man 10 procent av marknaden.
På den senaste stämman valdes Boris Lennerhov in i styrel2 sen - lågpriskungen känd från tv som vd för Gekås i Ullared.

431. AJ POSTORDER

Håller fast vid postorder


Halmstadsbolaget som omsätter över 2 miljarder har inga planer på att byta namn från AJ Postorder till AJ e-handel. Egna fabriker i Slovakien och Polen bidrar till att man kan leverera det mesta som behövs på kontoret, lagret eller verkstaden.

453. AXCENT

Från Damaskus till Stureplan

Ayad Al Saffar kom till Sverige från Libanon 1984 och placerades på en flyktingförläggning i Rättvik. Han började med att sälja klockor på marknader, startade Klockgrossisten 1992 och köpte Ur & Penn 2002.

I dag säljer han trendiga och prisvärda klockor i skandinavisk design för nästan 2 miljarder om året.

SE HELA LISTAN: Det här är Sveriges 500 största företag 2015

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST