Fotograf: Zirtual

7 heta startups som gått i graven i år

Alla startups lyckas inte. Tillsammans samlade de här sju bolagen in drygt 3 miljarder kronor. Men de gick ändå under.

Många startups misslyckas. Det kan vara lätt att glömma när man läser om alla framgångsrika nya bolag - särskilt eftersom de senaste åren har varit relativt goda både vad gäller kapitalförsäljning och marknadspenetration för många bolag. 

Under 2015 har hursomhelst ett antal högprofilerade startupbolag seglat in i evigheten. 

Business Insider har listat sju startups som gick under 2015. Tillsammans samlade de in nästan 400 miljoner dollar i riskkapital, eller motsvarande drygt 3 miljarder kronor.

1. Quirky

Grundades 2009. Gick i konkurs i september.

Quirky var en innovationsplattform där man kunde rösta på idéer man tyckte om - sedan förverkligade Quirky dem. En hel del omtyckta produkter föddes genom Quirky - men också många olönsamma. 

Ett exempel är ett par Bluetooth-högtalare som kostade 400 000 dollar att utveckla men som bara sålde i 28 exemplar.

Samlade in 185 miljoner dollar i riskkapital.

LÄS ÄVEN: De gör hobbyuppfinningarna till storsäljare

2. Homejoy

Homejoy var en on-demand-tjänst för städning. Erbjöd städning till låg kostnad och mjukvara som automatiserade bokningsprocessen. Men i juli gick företaget i konkurs. Vd:n åberopade stämningar företaget samlat på sig, och problem med att samla in kapital.

Samlade in 40 miljoner dollar i riskkapital.

3. Zirtual

Zirtual erbjöd virtuella assistenter on-demand. Assisterna var heltidsanställda hos Zirtual. I augusti avskedade bolaget plötsligt sina 400 anställda. Enligt Business Insider skyllde bolagets vd på att de hade för många anställda medan efterfrågan på tjänsterna var för låg.

Samlade in 5,5 miljoner dollar i riskkapital.

LÄS MER: Igår: Lovande startup med 400 anställda och miljoner i riskkapital Idag: Allt är borta

4. Secret

Secret var en app där man kunde skicka anonyma texter som delades med andra och hade en storhetsperiod under mässan SXSW. Appen hade problem med nätmobbning. 

Samlade in 35 miljoner dollar i riskkapital.

5. Grooveshark 

Grooveshark var en musikströmningstjänst som lanserades redan 2006. Användarna kunde ladda upp sin egen musik och låta andra lyssna på den, ungefär som på Soundcloud. Sajten fick dock snart problem med copyright.

Samlade in 6 miljoner dollar i riskkapital.

6. Rdio

Även Rdio var en en sorts musikströmningstjänst, och lanserades av paret bakom Skype och Kazaa, bland annat svenska Niklas Zennström. Men tjänsten klarade inte konkurrensen med bland annat Spotify. Det har rapporterats att Spotify-kopian Pandora köpte tekniken och rättigheterna till Rdio för 75 miljoner, avhängigt konkursförfarandet. 

Samlade in 127,5 miljoner dollar i riskkapital.

LÄS ÄVEN: Klarna-profil och Niklas Zennström investerar i samma startup

7. Leap Transit

Leap Transit var en sorts lyxbussar som trafikerade bland annat San Francisco. Tjänsten fick kritik för att den vände sig till rika tech-arbetare i en stad som redan är full av samåkningsbussar.

Bussarna var utrustade med bland annat Wi-Fi, vägguttag, fina säten och kaffe. En envägsbiljett kostade 6 dollar.

I maj upphörde tjänsten efter juridiska problem. I juli ansökte bolaget om konkurs - bolaget hade då bara haft intäkter på drygt 20 dollar. Samlade in 2,5 miljoner dollar i riskkapital.

LÄS ÄVEN: Sveriges 7 största affärsfloppar genom tiderna

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST