Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

4 av 10 stockholmare amorterar inte sina bolån

Stockholmarna är sämst i landet på att amortera på bolånen. Bäst är man i delar av Norrland där nästan 95 procent amorterar.

Bostadsmarknaden är ett ständigt samtalsämne både i medier och vid svenskarnas köksbord. Förslagen om amorteringskrav duggar tätt. Så sent som förra veckan presenterade regeringen ett förnyat förslag om amorteringskrav på nya bolån, vilket kan få stora konsekvenser för många låntagare om det går igenom till våren.
LÄS ÄVEN: Trendbrottet: Nu sjunker bopriserna

Stockholmarna är sämst och norrlänningarna bäst i Sverige på att amortera. Det visar en färsk undersökning av lån- och leasingbolaget Emric. 39 procent i huvudstaden amorterar inte alls. I norra Sverige är det 12 procent som inte amorterar alls. I mellersta Norrland är siffran bara 6 procent.

JÄMFÖR: Hitta billigaste bolånen här (Extern tjänst)

I Västsverige är det strax över 20 procent som inte amorterar alls, och i södra Sverige är siffran omkring 25 procent.  I hela Sverige är det 22 procent som inte amorterar alls, och 12 procent som betalar mindre än 500 kronor i månaden.

Den vanligaste summan att amortera är mellan 1000 och 2000 kronor i månaden, vilket 24 procent av svenskarna gör. Mindre än 5 procent amorterar mer än 5000 kronor i månaden.

"Det är inte överraskande att det är stockholmarna som amorterar minst. I Stockholm är hus- och bostadsrättspriserna så höga att många tycker att de inte har råd att betala mer än själva låneräntan. Samtidigt är det de som kommer att drabbas hårdast om räntorna höjs och därför kanske det vore klokt att försöka amortera", säger Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric.

Undersökningen genomfördes i november 2015 av PFM Research. 1 000 med bostadslån svarade på frågorna. Samma månad noterades även ett trendbrott i bopriserna i en undersökning.

LÄS ÄVEN: Skyhög efterfrågan men låg byggtakt - kan crowdfunding lösa bobristen?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST