Forskare: Bananen är illa ute - mystisk sjukdom sprider sig

En sjukdom som på 1900-talet sånär utrotade den mest populära banansorten är tillbaka - i en ny mer potent variant. Frågan är inte om, utan när de viktigaste odlingarna drabbas. 

99 procent av världens bananexport domineras av en sort: Cavendish. Men det utgör en fara eftersom en ny variant av en sjukdom som slog till i mitten av 1900-talet har kommit tillbaka. Det rapporterar Washington Post. 

I mitten av 1900-talet var det bananvarianten Gros Michel som var populärast i världen, men den blev nästintill utrotad av en sjukdom. Washington Post hänvisar till en studie i journalen PLOS Pathogens som bekräftar att döende bananplantor runtom i världen lider av en mer potent mutation av den sjukdom som drabbade Gros Michel.

Forskarna i studien varnar för att sjukdomen, som kallas Tropical Race 4 och finns i Sydöstasien, Afrika, Mellanöstern och Australien, ska ta sig till Latinamerika, där merparten av världens exporterade bananer odlas. Det är inte längre en fråga om sjukdomen kommer till Latinamerika, utan när, skriver forskarna.

Anledningen till att exporterade bananer är sårbara är därför att de är så lika varandra. Faktiskt är de i princip kloner av varandra, skriver Washington Post. Det underlättar när det gäller sådant som kvalitetskontroll och att producera stora mängder, men det gör också frukten sårbar för sjukdomar.

Washington Post beskriver även den ironiska bakgrunden till att Cavendish idag totalt dominerar exportmarknaden, och i våra kyldiskar. Det berodde nästan uteslutande på att den var mer sjukdomstålig. Andra varianter är godare, insinuerar tidningen. Cavendish får dessutom lätt fläckar, mognar inte lika lätt och håller sig inte så länge innan den blir dålig.

Den stora merparten av andra banansorter passar inte till export, enligt tidningen The New Yorker som också har skrivit om banandilemmat. De andra varianterna är för små, har för tunna skal, eller för smaklöst kött.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.