Julavslutning för VA:s och Novares mentorskapsprogram

”Hade jag börjat min karriär dag hade jag gärna börjat med snabbrörliga konsumtionsvaror. Då lär man sig hantera tid effektivt. Tid är värt mycket mer än pengar”, säger Michael Treschow på mentorprogrammets julavslutning.

Michael Treschow, styrelseordförande för Unilever, var en av talarna när Veckans Affärer och Novare summerade 2015 års mentorprogram på Berns under tisdagen. Näringslivsnestorn levererade hel julklappssäck med goda råd och visdomsord från sin egen karriär till såväl adepter som mentorer:

”Ta de chanser du får, lär dig tidigt simma i de kalla vattnen och gör många saker, då utvecklas man och får självförtroende.”

”Försök inte fixa saker som inte är trasiga, omorganisationer tar oerhört mycket kraft av alla inblandade. Om saker och ting funkar så låt det vara – det visar en styrka att inte vara tvungen att sätta sitt eget avtryck för sakens skull”.

”Håll fokus, fokus, fokus genom svåra förändringsprocesser på företaget. Och håll facket i handen, de sitter ofta i en svår gisslansituation som man ska ha respekt för. Den måste man hjälpa dem med.”

Handlar det inte om nedskärningar handlar det om förvärv och där ska företagskulturers makt inte underskattas. Är det stora kulturskillnader så integrera snabbt och bestämt eller avstå från förvärvet:

”Det ligger en del i uttrycket att kultur äter strategi till frukost. Dåliga kulturer måste faktiskt bort.”

Han kommenterade också ett ämne som rört upp en del känslor och skakat om grunderna i näringslivet i allmänhet och ägarsfären Industrivärden i synnerhet under 2015:

”Och kom ihåg när ni råkar ut för mediedrev – för det gör ni förr eller senare – kom ihåg att medierna försöker göra sitt jobb. Kan man då hjälpa dem att göra det och se sig själv lite utifrån och med en gnutta självdistans så underlättar det. För det blåser över, kom ihåg att det blåser över.”

”Näringslivet handlar trots allt bara om pengar. Det finns annat i livet.”

Tid till exempel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST