Mikael Damberg delade ut priset för "årets innovationsmiljö" på Framtidsdagen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vann gjorde EPICENTER som representerades av Patrick Mesterton, grundare och CEO. Fotograf: Pax Engström Nyström

Vinnaren av årets Innovationsmiljö

På Veckans affärers Framtidsdag utsåg Sveriges innovationsmyndighet Vinnova vinnaren av årets innovationsmiljö. Priset tilldelades Epicenter med följande motivering, "Genom att utmana det traditionella begreppet kontor har de skapat något helt nytt där resultatet är innovationer som når från Stockholm långt över Sveriges gränser. Ett banbrytande kontorshotell som skapar förutsättningar för ökat samarbete och utveckling inom den digitala arbetsmarknaden." Se Patrick Mesterton, en av grundarna bakom innovationshuset Epicenter prata om kontorshotellet i filmen nedan. 

Lär mer om vinnarna av innovationstalanger här www.innovationstalangerna.se/.

Ulfs lunch
Varje dag äter Ulf Skarin, kreativ chef på VA, lunch med en person i det nya näringslivet som han inte träffat förut. Denna gång åts och diskuterades det med Patrick Mesterton, grundare och CEO på Epicenter.

"Vi bygger om en hel stadsdel"

Vad vill du helst prata om?
"Hur vi håller bygger upp en helt ny typ av arbetsplats!"

Ärligt talat, kvarteren runt Brunkebergtorg mitt i centrala Stockholm osar inte direkt av hipphet. Men här har innovationshuset Epicenter slagit sig ned, i fondförvaltaren Roburs gamla kontorslokaler.

"Vår fastighetsvärd, som äger i princip hela kvarteret där vi sitter, har stora planer för att ändra hela bilden av den här delen av stan."

Ombyggnadsprojektet kallas för Urban Escape och ska förvandla kvarterets trista kåkar till en kreativ cityhubb - ett helt nytt stadsrum med bland annat parker på toppen av husen och ett nytt hotell.

Själv tycker jag det är roligt att se att city håller på och "återindustrialiseras" igen?

"Den utvecklingen är helt rätt! Många av de nya, snabbväxande företagen väljer att sitta inne i stan. Det skapar i sin tur en buzz som människor vill vara en del av och man kan ju undra hur rätt det är av många storföretag som nu istället flyttar ut från stan..."

Idag finns det ganska många "entreprenörskontor" inne i Stockholm. På vilket sätt skiljer ni ut er?

"Hos oss sitter inte bara startups och entreprenörer, utan även storbolag hyr platser här. Alla hos oss sysslar med någon form av digitala affärer, men poängen med blandningen är att skapa ett klimat av delaktighet och innovation."

"Många storbolag brottas idag med utmaningen att vara nytänkande, men har svår att skapa det i sina existerande strukturer. Det här är ett sätt att naturligt komma närmre mindre och mer snabbfotade bolag."

Och ni håller dessutom själva på att växa och bli större?

"Ja, snart öppnar vi över 10 000 nya kvadratmeter i Mood-kvarteret där vi bland annat får fler innovationslabb och bättre mötes- och eventlokaler. Du har ju förresten själv precis flyttat in hos oss, hur trivs du?"

Bra, tack! Jag gillar idén att slå sig ned på en ledig plats, men samtidigt vara en del av ett sammanhang. Och så är det ju nära till mina luncher på Pontus!

Vill du också äta lunch med Ulf? Han bjuder på maten och du på idéerna! Hör av dig till ulf.skarin@va.se


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.