Fotograf: Fredrik Persson/TT

"Ta rygg på miljardären - köp aktien på lång sikt"

Förra veckan pumpade den svenska miljardären in pengar i bolaget - som nu får köprekommendation av analytikerna.

I en genomgång av en handfull skogsbolag fastnar Börsveckan särskilt för SCA i veckans nummer, som är årets sista, medan rådet blir avvakta för Rottneros och Munksjö.

SCA:s uppvärdering under årets första halvår betecknas som välförtjänt, men sedan dess har aktien tappat momentum. På sikt, anser Börsveckan, lockar en intressant produktmix, starka marknadspositioner och en hög värdering.

Bland övriga rekommendationer finns att avvakta med ett av lönsamhetsproblem tyngt Systemair, acceptera Randstads bud på det kroniskt underpresterande Proffice, köpa Dist IT för den som står ut med låg likviditet - den nya storägaren Stefan Charettes positiva syn på tillväxtmöjligheter noteras - och köpa Storytel för den som kan vänta något år. Så sent som i förra veckan investerade den svenska miljardären Sven Hagströmer 25 miljoner i Storytel, och sade sig ångra att han inte investerat tidigare. Han fick upp ögonen för Storytel redan 2009, då han var en av "drakarna" i tv-programmet "Draknästet".

Den svenska finansmannen Sven Hagströmer gjorde en förmögenhet på sin egen fondkommission som senare blev HQ Bank med Mats Qviberg som kompanjon. I år placerades Hagströmer på plats 78 i Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer, med en förmögenhet på 2,6 miljarder kronor.

Järnhandelskedjan Swedols nuvarande värdering lämnar ingen större potential, anser Börsveckan vidare, och konstaterar att riktkursen 20 kronor är 5 procent högre än nuvarande kurs. Utlandsexpansionen ser ut att bromsas rejält efter butiksstängning och ytminskningar i Norge.

LÄS ÄVEN: Årets 50 kursdubblare - aktierna du borde ha ägt

Köprådet för fastighetsbolaget D Carnegie upprepas däremot. Den nya uppvärderingen på 8 procent ställs mot att den senaste avyttringen gjordes till bara 3 procent över bokat värde, och bolaget expanderar betänkligt snabbt, men värderingen framstår ändå som ganska låg jämfört med exempelvis Victoria Park.

LÄS OM EN ANNAN SVENSK MILJARDÄR:
Allt han rör blir till guld - slår börsen år efter år 

Du vet väl om att du kan följa SCARottnerosMunksjö och alla andra aktier på VA Finans?

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST