Svenska bopriser ökar mest i Europa

Svenska bopriser ökar mest i Europa, C vill inte sätta asylgräns och amorteringskravet sågas.

ID-KONTROLLER
Från den 21 december blir det id-kontroller på bussar, tåg och färjor till Sverige. Det ska även bli möjligt att i akuta lägen stänga Öresundsbron, föreslår regeringen i en lagrådsremiss. (SvD, DN lör)

BRA KOMMUNEKONOMI
De svenska kommunerna ser positivt på ekonomin 2016, enligt en enkät som Ekot gjort. Nästan nio av tio kommuner planerar att göra överskott nästa år och nästan lika många räknar med att inte behöva höja kommunalskatten. (Ekot)

NATIONELLA FRONTEN GÅR FRAMÅT
Nationella Fronten ser ut att ha gjort ett historiskt starkt val i regionvalen i Frankrike. (Ekot)

SVENSKA BOPRISER ÖKAR MEST I EUROPA
Prisuppgången det senaste året på svenska bostäder är högst i Europa och den fjärde högsta i hela världen, enligt en undersökning från bomäklaren Frank Knight.

Ökningen i Sverige är 11,1 procent under mätperioden. Ettan, Turkiet, hade samtidigt en ökning på 18,9 procent.

"Priserna stiger delvis på grund av ett historiskt underskott av bostäder. Efterfrågan stiger snabbare än utbudet och hushållens upplåning har ökat dubbelt så snabbt som den ekonomiska tillväxten sedan 2009", skriver Frank Knight i rapporten.

Mest backade bostadspriserna i Ukraina. (SvD lör)

C VILL INTE SÄTTA GRÄNS FÖR INVANDRING
Centerpartiets ledare Annie Lööf vill ha en fortsatt generös flyktingpolitik och är tydlig med att hon inte vill sätta någon gräns för antalet asylsökande. (DN sön)

TERRORATTACKERNA KOSTADE 70 MDR KR FÖR TURISMEN
Under ett par veckor inträffade ett flertal terrorattacker runt om i världen.

Ett passagerarplan med ryska medborgare kraschade i Egypten, 130 personer dödades i en serie attacker i Paris och ett gisslandrama inträffade på ett hotell i Mali.

Attackerna har också satt sina spår för turistnäringen, skriver Marketwatch.

Undersökningsföretaget Yougov har tagit tempen på de amerikanska resenärerna och det är knappast någon munter läsning för turistindustrin. Inte mindre än cirka 10 procent har valt att ställa in sina planerade resor. Totalt innebär det att turistnäringen kan ha tappat 8,2 miljarder dollar, motsvarande cirka 70 miljarder kronor

ÄNNU INGET ÅTERVÄNDARAVTAL
Något återvändaravtal blev det inte när statsminister Stefan Löfven träffade Afghanistans president, däremot är båda parter angelägna om att få ett sådant på plats. (DN lör)

TERRORBROTT
FBI utreder dödsskjutningen i Kalifornien i förra veckan som ett terrorbrott. (DN lör)

BÖRJA JOBBA TIDIGARE
I stället för höjd pensionsålder borde det talas mer om hur unga kan börja arbeta tidigare, enligt IFAU:s Anders Forslund. (DN mån)

FEL MED AMORTERINGSKRAV
Ett amorteringskrav riskerar att leda till en priskrasch, enligt Hyresgästföreningens chefekonom Mariell Juhlin, som i stället hellre vill se ett utfasat ränteavdrag. (DI lör)

LOCKPRISER SKA GRANSKAS
Fastighetsmäklarinspektionen ska genomföra en granskning med fokus på lockpriser. (SvD lör)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST