Fotograf: Peter Kramer/TT

Jätteaffären faller samman - aktien väntas rasa tvåsiffrigt

Electrolux tvingas avbryta en storaffär - och betala skadestånd. Aktien väntas tappa tvåsiffrigt.

Electrolux väntas falla 10-15 procent i öppningshandeln efter morgonens besked om att köpet av GE Applinces inte blir av.

Det visar de mäklarbrev Nyhetsbyrån Direkt tagit del av där Mainfirst tror på ett tapp på 10 procent, RBC räknar med -12 procent och Credit Suisse First Boston spår -15 procent.

En nordisk investmentbank tror på 8-10 procents tapp för aktien.

Electrolux avbryter det planerade förvärvet av GE Appliances. Enligt överlåtelseavtalet ska Electrolux betala en så kallad terminationsavgift om 175 miljoner dollar, GE har begärt betalning av beloppet.

"General Electric har meddelat att man har sagt upp avtalet om Electrolux förvärv av GE:s vitvaruverksamhet. Uppsägningen gäller från och med den 7 december 2015 och förvärvet kommer därför inte att genomföras", skriver Electrolux i ett pressmeddelande.

Electrolux beklagar att GE har sagt upp avtalet medan domstolsprocessen fortfarande pågår.

"Electrolux anser att de förlikningsförslag som lämnats till justitiedepartementet har varit rimliga och skulle ha löst de konkurrensrättsliga bekymmer som departementet sett. Justitiedepartementet accepterade tyvärr inte Electrolux förlikningsförslag", skriver Electrolux.

Vd Keith McLoughlin påpekar att Electrolux verksamhet i Nordamerika är stark och har under 2015 visat en god organisk tillväxt och en god resultatåterhämtning.

Electrolux ambition är att utveckla verksamheten globalt, både genom organisk tillväxt och genom förvärv. En stark balansräkning och bra kassaflöde ger en stabil grund för detta, heter det.

Följ Electrolux aktiekurs i realtid på VA Finans.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST