Appen som ska slå upp dörrarna till svenskens kök

Vill du öppna egen restaurang i liten skala? Eller har du tröttnat på att äta ute men vill få något hemlagat? En ny app ska göra våra måltider sociala - och ge värden betalt.

Om du haft en livslång dröm om att öppna eget värdshus i liten skala behöver du inte vänta länge. Samma sak om du tröttnat på att äta ute och bara vill få något hemlagat. Social-dining-appen Airdine kommer göra det möjligt när den drar igång efter årsskiftet.

Frågan är bara: är inte svensken lite för blyg för att öppna sitt kök för vem som helst?

"Sverige är kanske inte den allra lättaste marknaden att börja med, men det hade även varit svårt i till exempel Paris och Buenos Aires. Vi har valt att betatesta tjänsten i Göteborg eftersom vi har vår bas här och ett stort nätverk", säger en av grundarna, Jonas Järvmarker.

Han är mest känd för sitt bolag Avenyfamiljen som driver flera restauranger i Göteborg.

Och blyga svenskar eller ej så har det börjat bra säger Jonas Järvmarker som själv varit gäst på flera middagar. I början var han orolig att det skulle kännas konstigt att gå på middag hemma hos någon han inte kände men så blev det inte alls.

"Det har känts helt naturligt", säger Jonas Järvmarker. "Jag skulle säga att viktigaste med AirDine är det sociala. Mötet mellan nya människor."

Appens användare lägger upp en profil med en presentation av sig själva. De lägger även upp en profilbild samt bild på sitt hem. Däremot inga matbilder.

"Vi tycker det känns tveksamt med restauranger som har bilder på maten", säger Jonas Järvmarker.

LÄS ÄVEN: Max ställer om - femdubblar utbudet av vegetariskt på menyn

Målgruppen är alltså bred, tanken är att skapa en plattform som tilltalar vanliga människor, inte bara en liten snäv krets trendkänsliga foodies.

"Jag tror att många av dem som inte hinner laga mat och äter mycket ute längtar efter hemlagat. Det kan vara något så enkelt som en lasagne. Det här handlar inte bara om att bjuda på avancerade trerätters", säger Jonas Järvmarker

Airdines främsta förebild är inte helt otippat bed- and breakfast-appen AirBnB som blivit ett reellt hot mot en stor del av hotellnäringen.

Borde inte samma sak kunna drabba restaurangnäringen?
"Ja, så kan det bli på sikt", säger Jonas Järvmarker. "När antalet användare blir så stort att det blir lika enkelt att gå på en AirDinemiddag som att gå på restaurang så kan AirDine bli en konkurrent."

Innan teamet började arbetet med appen så lät de jurister belysa alla legala aspekter: Vad säger Skatteverket? Vad säger livsmedelslagen?

"Det hela lyder under skattelagstiftningens bestämmelser för hobbyverksamhet, det betyder att det inte får vara din huvudsakliga inkomstkälla och det får heller inte utföras med en sådan frekvens att det kan likställas med näringsverksamhet. Och om du gör en vinst så ska du skatta för det liksom för alla extrainkomster du har", säger Jonas Järvmarker.

Livsmedelslagen är inte heller något bekymmer.

"Vad gäller livsmedelslagen finns inget som hindrar dig från att bjuda på middag i ditt hem", säger Jonas Järvmarker.

Priset för en middag kommer antagligen att hamna någonstans mellan 100 och 200 kronor. Det är den som bjuder in som sätter priset.

"Vi tar femton procent i boknings- och transaktionsavgift och i det ingår moms i det land där tjänsten utförs."

Någon alkohol går det däremot inte att ta betalt för.

"Det får gästen i så fall ta med sig själv", säger Jonas Järvmarker.

Och om jag inte är nöjd?
"Då får värden en dålig rejting, så det är självreglerande. Eventuellt kommer vi göra som Uber, att ta bort dem som blir för lågt rejtade, men det har vi inte bestämt än."

Trygghetsaspekten är något de arbetat hårt på.

"Den är jätteviktig. Alla användare är spårbara och registrerar ett antal personliga uppgifter som sedan verifieras. Man kan även registrera sig med hjälp av Facebook och kan då se vilka gemensamma vänner man har", säger Jonas Järvmarker.

Vad är då målet?
"Vår vision är att man ska kunna boka en Airdinemiddag vart som helst i världen. Snabbt och enkelt. När du reser skulle du till exempel kunna äta middag hos en dam i de italienska alperna som lagar risotto efter ett familjerecept, eller med folk med liknande intressen som dig själv i din egen stad. Välj själv!"

Betatestet löper fram till den 18 februari 2016 då tjänsten lanseras i Sverige. Appen kommer både att finnas tillgänglig för Iphone och Android.

Några planer på att bjuda in några externa finansiärer till bordet finns inte i dagsläget, men kan bli aktuellt i framtiden när den globala expansionen påbörjas.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.