Fotograf: Fastighetsbyrån

Svenska bostadspriser rusar mest i Europa

Priserna på den svenska bostadsmarknaden rusar och enligt nya siffror är vi faktiskt värst i Europa - och fjärde värst i världen.

Enligt färsk statistik från fastighetsmäklaren Knight Frank har prisökningen på svenska bostäder varit den högsta i hela Europa under de senaste 12 månaderna. I statistiken presenteras siffror från 55 av världens fastighetsmarknader. Sverige sticker ut ordentligt med en prisökning på 11,1 procent, vilket också göra den svenska bostadsmarknaden till den fjärde värsta i världen när det gäller prishöjningar. Detta rapporterar Di.

”Priserna stiger delvis på grund av ett historiskt underskott av bostäder. Efterfrågan stiger snabbare än utbudet och hushållens upplåning har ökat dubbelt så snabbt som den ekonomiska tillväxten sedan 2009”, skriver Knight Frank i rapporten.

LÄS ÄVEN: KI varnar: Bostadsmarknaden på väg mot en krasch

Värst i världen är dock Turkiet, där priserna ökat med 18,9 procent under det senaste året. ”Höga nivåer av utländska investeringar, en befolkning som växer med 1,2 procent om året och en avmattning inom byggsektorn ligger bakom prisuppgången”, skriver Knight Frank i en kommentar.

Största prisfallet återfinns i Ukraina där priserna backat med 14,8 procent.

Notera: Statistiken kommer från Knight Franks globala husprisindex som är viktat efter köpkraftsparitet och konstruerat för internationella jämförelser. För den svenska marknaden används Valueguards HOX-index som i sig visar på en prisuppgång på 18,2 procent under det senaste året, skriver Di.

LÄS ÄVEN: Bostadskrisen: 140 000 bostäder fattas i Stockholm


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.