Fotograf: Creative Commons

Google gör rekordstor satsning på förnybart - innebär jätteaffär för svensk leverantör

Google satsar på att om bara några år driva all sin verksamhet med förnybar energi - ett steg på vägen är ett stort kontrakt med en svensk leverantör.

Google gör nu en storsatsning på förnybar energi och ska köpa in totalt 842 megawatt till sina datacentaler i tre länder. Det uppges röra sig om det största inköpet av förnybar energi någonsin av ett bolag utanför energisektorn.

"Genom en rad nya vind- och solkraftsprojekt runt om i världen är vi ett steg närmare vårt åtagande att tredubbla våra inköp av förnybar energi fram till 2025 och vårt mål är att driva 100 procent av vår verksamhet med ren energi", skriver Google på sin europeiska blogg.

Den nya satsningen innefattar bland annat ett nytt kontrakt mellan svenska Elous och Google. Avtalen innebär att Google kommer att köpa all den förnybara el som produceras i den nya 76 MW-vindparken Jenåsen i Sundsvalls kommun som är beräknad att tas i drift under våren 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Bilarna som bara släpper ut vattenånga

Under den tioåriga period som elhandelsavtalet gäller kommer Google att köpa all den el som produceras i vindparken tillsammans med alla ursprungsgarantier.

Detta är det andra avtalet mellan Eolus och Google avseende försäljning av vindkraftsel. Det första undertecknades i januari 2014 och rörde all elektricitet som produceras från 59 MW installerad effekt i fyra vindparker i södra Sverige som togs i drift under 2014 och 2015.

När satsningen genomförts kommer Google ha en kapacitet på 2 gigawatt för all sin förbybara energi. Enligt teknikjätten motsvarar detta att  plocka bort nästan 1 miljon bilar från vägarna.

Google är inte de enda som satsar stort på förnybart. Även andra teknikjättar som Apple, Microsoft och Amazon har gjort stora satsningar på både sol- och vindkraft de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Google fattar till sist vinken - slaktar stora delar av Google Plus

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.