Forskare varnar för svensk krasch

Nationalekonomer varnar för svensk finanskris, asylsökande ska omfördelas från Sverige och regeringen hotar åter med kvoteringslagstiftning.

KRASCHVARNING
Forskarna Lars Jonung och Fredrik N G Andersson varnar i en kommande artikel i tidskriften Ekonomisk Debatt för en svensk skuldbubbla och kommande krasch. En stark svensk ekonomi med stigande aktie- och fastighetspriser kan inte kombineras med en krisränta, är kontentan. Kreditvolymerna ökar mer än den reala tillväxten. 

Slutsatsen är att boom-perioder kommer att följas av krascher, och att det är något vi får vänja oss vid.

De ingredienser som historiskt krävs för en bubbla finns på plats i Sverige menar artikelförfattarna. 

LÄS ÄVEN: Riksbanken: Bostäder och aktier är för dyra i Sverige
LÄS ÄVEN: KI varnar: Bostadsmarknaden på väg mot en krasch

(DI)

STRAMAR UPP INTERNA MODELLER

Finansinspektionen kommer att strama upp bankernas interna modeller för kapitalkrav, enligt en debattartikel. (DI)

ASYLSÖKANDE SKA OMFÖRDELAS FRÅN SVERIGE
Asylsökande ska omfördelas från Sverige till andra EU-länder och Sverige ska inte behöva ta emot asylsökande i omfördelningen, enligt EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos. (SvD)

LITEN RISK FÖR PRISRAS PÅ BOSTÄDER
Det lär inte bli något stort boprisfall i Sverige, enligt Standard Lifes James McCann. (SvD)

BUDSTRID OM PROFFICE?
Storägarna har accepterat Randstads bud på Proffice men jagar ändå en ny budgivare som vill betala mer. Adecco är en trolig intressent - enligt DI:s källor har sonderingar kring strukturaffär mellan de båda bolagen funnits tidigare - och Manpower är en annan möjlig budgivare. (DI)

ÖKANDE BLANKNINGAR
Det underliggande värdet av blankningar på Stockholmsbörsen har närmat sig rekordnivåer de senaste månaderna. Sandvik, som blankas för 5,6 miljarder kronor, drar upp statistiken. (DI)

MOMSGRÄDDFIL
Inkassobolag kan behålla momsen på övertagna fakturor som betalas, i stället för att betala in beloppet till Skatteverket, visar SvD:s granskning. Intrum Justitias ir-chef säger att bolaget följer gällande lagstiftning. (SvD)

KVOTERINGSHOT
Regeringen hotar åter med lagstiftning om inte andelen kvinnor i börsbolagens styrelser blir minst 40 procent nästa år. (DN)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST