Fotograf: Lindsten & Nilsson

Hon bygger succéer genom att ifrågasätta allt: "’Tro’ är ett förbjudet ord hos oss"

Jennie Ekbeck la karriären som biomedicinsk forskare på hyllan. I stället startade hon inkubatorn hon själv hade velat ha.

"Det är viktigt att produkten når marknaden.” Jennie Ekbeck kommer tillbaka till det gång på gång. Hon är vd för spetsinkubatorn UBI, Umeå Biotech Incubator, och resultatfokus genomsyrar hela henne.

På UBI får forskare hjälp att kommersialisera sina innovationer inom life science. Det kan handla om allt från läkemedel till munskölj och röntgenutrustning. Det är framför allt deras metod som rönt uppskattning och uppmärksamhet. ”Många inkubatorer jobbar enbart med affärsutveckling. Vi hjälper projekten med affärsutveckling, men också med produktutveckling och insikter om hur regelverken fungerar”, säger Jennie Ekbeck.

”Annars finns det en risk att man bygger luftslott. Och det viktiga är som sagt att produkten når marknaden.” 

I dag har UBI sex bolag och elva projekt under sina vingar och de startar omedelbart med säljprocessen när de får in ett nytt projekt. Att ha koll på kundens behov är A och O. Inom life science tror man ofta att man har det, men egentligen utgår man från innovationens möjligheter och förutsätter att kunderna efterfrågar det briljanta i den.

”Men så visar det sig att kunden vill ha det förpackat som en rosa boll i stället för en blå låda och produkten säljer inte. Du måste hela tiden kartlägga kundens behov. ’Tro’ är ett förbjudet ord hos oss. Om man säger ordet ’tro’ betyder det att man har ett jobb att göra med att ta reda på sanningen – tills man vet.”

Jennie Ekbecks metod grundar sig på egna erfarenheter. Hon har gått på många nitar där de inte haft koll på regelförändringar eller kundens efterfrågan. ”Vi ifrågasattes för lite. Vår subjektiva bild av verkligheten utmanades inte.”

Så när hon såg att jobbet som vd för UBI var ledigt 2012 sökte hon för att få bygga den inkubatorverksamhet hon själv hade velat vara en del av. Angreppssättet är att vara positivt och konstruktivt ifrågasättande. Alltid ifrågasättande. ”Min förhoppning är ju att det här förhållningssättet lever kvar i entreprenörerna när de lämnat oss.”

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges hetaste startupmiljöer

Inflödet kommer mest från Umeå universitet, som ligger rakt över gatan, men egentligen är hela norra Sverige dera område, även Luleå tekniska högskola, Mittuniversitetet, sjukhusen i Sunderbyn, Sundsvall, Skellefteå, Lycksele och Östersund.

”Det vanliga har varit att seniora forskare kommit med sina idéer som de vill få. Men samtidigt är de inte beredda att lämna sin akademiska karriär och bygga företag runt idén. Då har det gått väldigt långsamt. Vi ser hellre att de har med sig en junior forskare som kanske inte är lika intresserad av en akademisk karriär, som vill bygga ett bolag. Och kanske hinna med fler till och med”, säger hon.

Life science är en bransch där saker tar tid. Även om det inte blir ett bolag av allt ser hon inte att det är en dålig investering. ”Vi bygger bolag, men också människor. Även om idén inte håller har vi byggt en människa som går vidare starkare. Det är aldrig bortkastade pengar.”

Hur bygger man människors talang?
”Jag har haft människor runt mig som trott gott om mig och fått mig att fokusera på rätt saker. Jag tror på den metoden. Tro gott om människor, se styrkorna och fokusera på dem. Hitta sätt att komma runt det som personen inte är lika bra på så att det i alla fall inte blir ett hinder”, säger Jennie Ekbeck.

Själv är hon biomedicinare i grunden, men gick vidare med juridik och ekonomi i stället för en forskarkarriär. ”Jag insåg att jag är en generalist och inte en specialist.”

I stället blev hon vd vid 27 års ålder och drivs av affärsmässiga utmaningar. Som att dra in forskningsmedel från nya externa finansiärer, till exempel Erling Perssons stiftelse. Att matcha människor med varandra är också en stor del av framgången både i innovations- och i talangbranschen. Som det här med att hantera seniora forskare. Det finns en stor klyfta mellan akademin och näringslivet när det gäller hur man ser på världen. Att överbrygga dem är inte alltid lätt.

”Vi jobbar ju med människor som är väldigt kompetenta på sitt område. Så kommer de till oss och blir noviser …” 

Då matchar hon dem med personer ur det internationella näringslivet som är lika meriterade på sin arena – läkemedel- och produktutvecklare.”Så att de får en jämbördig part att bolla med.”

LÄS ÄVEN: Det här är Sveriges främsta innovationstalanger 2015

Innovationsänglarna plats 2-6:
2 Daniel Daboczy, 38 Grundare Fundedbyme

Startade en av världens ledande crowdfundingtjänster när han fick nej av Kickstarter. Vill demokratisera riskkapitalvärlden.

3 Camilla Ljunggren, 32 Grundare Business Challenge
Matchar unga mentorer med seniora företagsledare som behöver förstå det nya näringslivet och som i sin tur guidar de unga innovatörerna i affärsmannaskap.

4 Golnaz Hashemzadeh, 32 vd Inkludera Invest
Toppstudenten och karriäristen bytte väg och satsar på att lära sociala entreprenörer hur de tar sig ur bidrags- och projektträsket och får inkludering.

5 Henrik Torstensson, grundare Life Sum
En av Internetsveriges veteraner som hunnit med att invstera i Spotify, Stardoll och Tradedoubler. Började som redaktör på en spelsajt på Spray.

6 Ishtar Touailat, SU Innovation
Entreprenör med entreprenörskap som affärsidé: studentcoach, rådgivare, grundare av Startup Bootcamp, Starta eget-dagen och Studentkompetens.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.