Humais plan: 30 år innan första människan kan leva för evigt

Ett amerikanskt startupbolag vill föra över människans medvetande till en artificiell kropp - med förhoppningen att vi ska kunna leva "för evigt". Men många är minst sagt skeptiska.

Det amerikanska startup-bolaget, Humai, har ett minst ambitiöst mål. Att utveckla en teknik som kan överföra människans medvetande till en artificiell kropp. Förhoppningen är att den första människan ska kunna börja leva för evigt redan inom 30 år. AI-experter är skeptiska.

Science Alert, som rapporterar om bolaget, konstaterar att det kan låta som science fiction och kanske också är det, men företagets vd, Josh Bocanegra, hävdar att Humai ska kombinera artificiell intelligens med nanoteknik för att kunna lagra data om alltifrån hur en person brukar konversera med andra, till beteendemönster och själva tankeprocessen till att titta på människans kropp inifrån och ut.

Tanken är att "datan" ska kodas över till olika sensorer, vilka i sin tur ska vara inbyggda i en artificiell kropp som innehåller den dödes hjärna.

Rent praktiskt tänker Humai kryogeniskt frysa ned hjärnan och sätta den i en annan kropp så fort tekniken är reda för att "koppla upp" hjärnan.

Humai siktar även på att använda klonteknik för att "återställa" mogna hjärnor.
"Vi kommer att implantera hjärnan i en artificiell kropp när tekniken väl är fullt utvecklad", säger Josh Bocanegra till Science Alert.

Det finns, kanske inte helt oväntat, en rad utmaningar att tackla.

För det första så har forskare över hela världen kämpat med den här gordiska knuten i decennier och än idag finns inga bevis på att det ens går– men det är inte så att vi inte har kommit någonvart, utan forskarna har exempelvis kommit på hur vi kan använda hjärnvågor för att styra konstgjorda armar – till och med att andra människors armar.

För det andra arbetar inte hjärnan helt ensam om att styra vårt beteende och våra handlingar, utan kroppens hormoner är nödvändiga för den här processen likväl som information från andra delar av vår kropp ända ned till bakterierna som lever i våra tarmar, enligt ScienceAlert.

För det tredje så är Humai ett ytterst litet bolag ännu med tanke på utmaningen (Humai har 5 anställda, varav 2 är forskare) och AI-experter som Andrea Riposati hävdar att det inte finns några vetenskapliga belägg för att tekniken står redo inom 30 år, enligt ScienceAlert. Josh Bocanegra har bemött kritiken med att "visst projektet är superambitiöst, men det är också orsaken till att det är så spännande att arbeta med det".


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.