Fotograf: Lindsten & Nilsson

Hans startup rubbar 1800-talsordningen i svenska skolor

Nima Marefat insåg behovet av digitala tentor redan under studietiden på Handels. Nu finns systemet på högskolor över hela världen.

"Jag är glad dygnet runt och har alltid velat dela med mig av den känslan genom att göra livet enklare för andra.” För 33-årige Nima Marefat, som kom till Sverige som flykting från Iran med sin familj när han var 20, blev Digiexam svaret. Han har precis utnämnts till en av Sveriges främsta innovationstalanger. (Läs om samtliga talanger här.)

Idén föddes när han och pluggkompisen på Handelshögskolan i Stockholm, Johan Hägglund, kom ut från en lång tenta med både kramp och blåmärken i händerna. ”Det vore riktigt skönt att kunna använda datorn i stället konstaterade vi när vi utmattade slängde oss i soffan. Vi ägnade lika mycket tid åt att sudda som åt att skriva svar som var omöjliga för lärarna att tyda. Med tanke på att allt annat var digitaliserat tyckte vi att det var märkligt att just tentamen skulle vara ett undantag.”

Att börja gräva där de stod var självklart. Två trappor upp blev lärarna märkbart upphetsade. ”Åh, det där har vi väntat på i tio år, svarade de. Vi fortsatte till närliggande Viktor Rydbergs gymnasium och fick samma reaktion. Det visade sig att det som för oss var ett lyxproblem var för lärarna en stor stress. Här fanns ett behov att fylla.”

LÄS ÄVEN: Svenska skolor får robot som lärare

De insåg snabbt att den största tillgången de hade var varandra. Nima Marefat och hans instinkt att verkställa omgående bildade tillsammans med Johan Hägglunds strategiska, långsiktiga synsätt det perfekta teamet. ”Vi kallas ofta för Piff och Puff …”, säger han.

Det som bara var ett embryo för fyra år sedan är i dag en verksamhet med sexton anställda – tjugo till årsskiftet– och tvåhundra skolor runtom i världen som kunder. Deras första kontakter, Handelshögskolan i Stockholm och Viktor Rydberg, var snabba att nappa och flera andra svenska lärosäten som KTH, Chalmers och Lunds universitet har hakat på.

I juni öppnade Digiexam ett kontor i New York, dit Johan Hägglund och en annan
kollega flyttat. De har redan lyckats få Columbia University som kund och hoppas snart få in de stora så kallade Ivy League-universiteten i kundstocken. Tjänsten har också spridits till Indien, Finland, Israel, Ryssland och Lettland. 

De digitala tentorna sparar både tid och pengar. I en studie som grundarna genomförde tidigt på 2 200 studenter på Handelshögskolan i Stockholm konstaterades att de på sex tentor sparade 500 000 A4-papper.

Men tidsbesparingen, som de själva och kunderna mätt till mellan 30 och 50 procent, är förstås den viktigaste förbättringen. ”I små duggor där frågorna bara besvaras med färdiga alternativ kan tidsbesparingen vara nästan 100 procent då datorn utför allt jobb.”

Utmaningen när de skulle gå från idé till utveckling var att hitta en programmerare. ”Vi hade ingen aning om vad vi behövde så det tog ett tag innan vi hittade någon. När den personen efter en kort tid valde att lämna oss fick vi panik. Men så här i efterhand kan vi konstatera att det ledde till något jättebra. Det som kan upplevas som ett felsteg kan i nästa steg bli en trigger.”

LÄS ÄVEN: 9 sajter där du kan lära dig att programmera - helt gratis

Förklaringen till att Nima Marefat brinner just för utbildning finns att hämta i
hans egen uppväxt. ”Båda mina föräldrar var lärare när vi bodde i Iran och ganska ofta upplevde jag att jag blev bortprioriterad till följd av att de skulle rätta prov. Men det är också tack vare inspirerande lärare under min tid på Handels som jag sitter här i dag.”

Hur ser dina långsiktiga mål ut?
”Med Digiexam vill jag jobba så länge det är kul och så länge jag bidrar till produkten och bolaget. Det ju min bebis vid sidan av det barn jag har på riktigt!”

Vilket är det största felsteget ni har gjort?
”Jag tror inte vi gjort några stora, men generellt är det främsta felsteget att vara rädd för att göra felsteg.”

Vad är du mest stolt över?
”Jag och Johan har under fyra års tid skapat en fantastiskt produkt som gör livet på skolan lättare.”


Årets stjärnskott plats 2-6:

2 Louise Warme,32 vd, Lara Diagnostics
Läkaren som lämnat kliniken för att med sitt diagnostikverktyg hitta skador på det perifera nervsystemet hos diabetiker.

3 Ebba Åkerman, 32 Grundare Invitationsdepartementet
Fler möten över middagsbordet förbättrar integrationen, tänkte konsthistorikern och basketcoachen och startade middagsnätverket.

4 Pablo Bárdossy, 32 Grundare Aqua Robur
Vattenbristen är en av våra stora globala utmaningar. Han kom från Argentina för åtta år sedan och har tagit fram en teknik för att minska läckage.

5 Samer Al Moubayed, 33 Medgrundare Furhat Robotics
Kom till Sverige och KTH för att doktorera, blev kvar och skapade ett robothuvud i pälsmössa som kan interagera med människor

6 Georgios Karpathakis, 29 Grundare Underbara ADHD 29
PR-konsulten som fått stöd av Reach for Change och vunnit MTG:s innovationspris för sin webbaserade mötesplats för personer med ADHD.

ÄNNU EN INNOVATIONSTALANG: "Varför sätta ett tak på möjliga mål? Det är väl bara att köra på"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST