Förtroendet för Löfven kvar på botten

Näringslivets förtroende för Löfven är kvar på botten, varning för kommunal skuldexplosion och Randstad budar på Proffice.

35-TIMMARSVECKA
Det är fullt möjligt att införa 35-timmars arbetsvecka. Reformen är billig och för med sig många fördelar både för individ och samhällsekonomi, enligt den fackliga tankesmedjan Katalys som presenterar en ny rapport på ämnet.

För att fylla personalbehövet i välfärden skulle kommunalskatten behöva höjas med 25 miljarder kronor och BNP-tillväxten väntas bli 0,6 procentenheter lägre de år förkortningen genomförs skriver Katalys. 

"En arbetstidsförkortning ska ses som en maktreform: att ge den enskilde löntagaren mer makt över sitt liv. Det är också en välfärds- och jämställdhetsreform eftersom den möjliggör både mer fritid och ett jämställdare familjeliv", skriver rapportförfattarna på DN Debatt.
(DN Debatt sön)
LÄS ÄVEN: "Alla mår bättre med fria arbetstider"

AFFÄR MÖJLIG FÖR STORA
En strukturaffär inom massa- och papperssektorn där Stora Enso är delaktig är en möjlighet. Vad det gäller pappersverksamheten handlar det för Stora Ensos del i så fall om att sälja den för "en påse pengar". Alternativet är att behålla den. (DI mån)

LÖFVEN KVAR PÅ BOTTEN
Näringslivets förtroende för statsminister Stefan Löfven är kvar på bottennivå, 6 procent. Statsvetare tror att en ren S-regering skulle kunna lyfta förtroendet. (DI mån)

KOMMUNAL SKULDEXPLOSION
Kommuninvest spår att kommunerna fördubblar sina skulder det kommande decenniet, en rusning till 1.000 kronor på tio år. (DI mån)

FASTIGHETSÄGARNA OROADE
Fler åtgärder mot den nuvarande bostadskrisen, som Riksbanken och Finansinspektionen kräver, riskerar att förvandla krisen till en katastrof för hela den svenska ekonomin, varnar företrädare för Fastighetsägarna. (DI Debatt lör)

SN VILL HA GLOBAL CO2-SKATT
Ett globalt pris på koldioxid vore bästa sättet att nå tvågradersmålet så kostnadseffektivt som möjligt, enligt Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv, och Maria Sunér Fleming, ansvarig energi- och klimatfrågor. (DI Debatt mån)

SD FÅR NOBBEN
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vill regera med Moderaterna och Kristdemokraterna, med dessa partier avvisar inviten. (DN lör)

LUFTHANSA HÖJER LÖNER FÖR 33 000 ANSTÄLLDA
Strejkdrabbade Lufthansa har kommit överens med facket rörande löner och pensioner för totalt 33.000 anställda på marken, skriver Wall Street Journal.

Den tyska flygjätten har gått med på att lönerna inom Lufthansa-Systems, Lufthansa-Service GmbH, Lufthansa Technik och Lufthansa Cargo höjs med 2,2 procent från och den 1 januari. Bolaget skall också betala ut 2.250 euro i engångsbelopp till samtliga heltidsanställda. De som arbetar som trainees får 600 euro per person.

BUD 1
EQT-fonden EQT VII har köpt 68 procent av rösterna och 63 procent av kapitalet i it-bolaget IFS av huvudägarna, och lägger bud på resten av aktierna.

BUD 2
Holländska bemanningsföretaget Randstad lämnar ett rekommenderat kontanterbjudande till aktieägarna i Proffice på 25 kronor kontant per aktie.

Budet innebär en premie om 25,6 procent jämfört med slutkursen för Proffices B-aktie den 27 november och 31,2 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen under de tre senaste månaderna.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.