Fotograf: Lindsten & Nilsson

Det här är Sveriges främsta innovationstalanger 2015

Smarta, kreativa och kaxiga. Årets innovationstalanger ligger bakom idéer som inte bara är fiffiga - de kan förändra samhället till det bättre.

Innovation är mer än bara snilleblixtar och tekniska uppfinningar. Det går att göra skillnad på många sätt – spara vatten för att rädda klimatet, minska tiden för flyktingar att komma i arbete, digitalisera tentor och omvandla smart forskning till affärer.

Sverige har ett anseende långt utanför nationens gränser som ett progressivt innovationsland. Som ett steg i att behålla den positionen och för att uppmuntra personer som kan ta stafettpinnen vidare lyfter vi fram årets främsta innovationstalanger. Kreativa nyskapare utöver det vanliga som också har potentialen och förmågan att bidra till samhällets utveckling och förbättring med sina innovationer.

Ettan på årets innovationstalangslista, Mehrdad Mahdjoubis, är efter ett examensarbete som handlade om att överleva en rymdfärd till Mars på god väg att lösa ett av de största problemen med hur vi ska kunna överleva här på jorden. Hans bolag Orbital Systems snillrika dusch sparar 90 procent av vattenförbrukningen och 80 procent av energiförbrukningen och är därmed en av lösningarna på den hotande vattenkrisen.

Ettan bland årets innovationsutmanare har med sin innovation verkligen utmanat och brutit ny mark med nya normer och arbetssätt. Roken Cilgin, ligger redan bakom en lång rad integrations- och bemanningsprojekt. Hennes nytänkande kommer att bli en viktig faktor för att bättre och snabbare kunna integrera den stora strömmen av flyktingar som i dag tvingas söka sig till Sverige. Med det nya affärsområdet Join räknar statliga utbildnings- och bemanningsföretaget Lernias kommunikationschef med att korta tiden för nyanlända att få jobb till 1-2 år från dagens 8-10 år.

Det är ingen överdrift att säga att årets främsta innovationsstjärnskott, Nima Marefat, är på god väg att revolutionera en av de mest konservativa sektorerna i samhället när det gäller att ta till sig ny teknik, skolan. Med den digitala prov- och tentatjänsten Digiexam är det adjö med penna och papper vilket sparar pengar, men framför allt massor av tid. Med snabb etablering i USA och med kunder i Indien, Ryssland, Israel med flera länder är det internationella genombrottet också redan ett faktum.

Ettan bland årets innovationsänglar, det vill säga innovationsstödjare som lyfter fram, stöttar, eller på annat sätt bidrar till att skapa bättre förutsättningar för Sveriges innovationsklimat, är Jennie Ekbeck. Som vd för inkubatorn Umeå BioTec hjälper hon inte bara unga forskare med affärs- och produktutveckling utan också framför allt att tänka superkommersiellt från början genom att verkligen utgå från kundernas behov och inte innovationens möjligheter.

LÄS MER OM VINNARNA:

Årets Innovationstalang: Mehrdad Mahdjoubi, 26 vd Orbital Systems
Årets Innovationsängel: Jennie Ekbeck, 36 vd Umeå BioTec
Årets Stjärnskott: Nima Marefat, 33 Medgrundare Digiexams 
Årets Utmanare: Roken Cilgin, 37 kommunikationschef Lernia

Årets innovationstalang

Utmärkelsen Årets innovationstalang och Innovationstalanglistan är ett samarbete mellan Veckans Affärer och Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Juryn består av:
H.K.H. Prins Daniel
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister
Anders Slettengren, vd Industrifonden
Sara Öhrvall, co-founder och senior advisor Mindmill Network
Mernosh Saatchi, vd och grundare Humblestorm
Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen
Ulf Skarin, creative director Veckans Affärer
Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST