Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Dagens börskung efter klippet: "Investeringen var ett misstag"

Dagens bud på Proffice gjorde honom drygt 17 miljoner rikare. Men investeringen var ändå ett misstag, menar Gustaf Douglas.

Gustaf Douglas har sålt sina aktier i den nyblivna Securitas-konkurrenten Proffice eftersom han har insett hur bemanningsbolag handskas med sin personal och inte längre tror på själva affärskonceptet. Investeringen från i våras var ett misstag.

Det säger han på måndagen, då det står klart att han är en av de storägare som accepterat konkurrenten Randstads färska bud på det svenska bemanningsbolaget.

LÄS ÄVEN: Börskungen kammar hem 2 miljarder - storägare i både IFS och Proffice

"Egentligen tror jag inte riktigt på affärsidén som de där har, när man hyr in grupper av människor på det där viset. Jag tror inte på det, jag tror att man ska ha långa relationer med sina anställda."

Gustaf Douglas köpte in sig i Proffice så sent som i våras och blev femte största ägare med strax under 5 procent av kapitalet. Till Dagens Industri motiverade han köpet med att "det är ett intressant företag", kort och gott.

"Jag var inte riktigt på det klara med vad de hade för mål eller metoder i vad de tänkte sig. Jag hade inte underrättat mig tillräckligt väl om vad de stod för", säger han i dag.

Proffice vann i början av november mot Securitas i Arlandas upphandling om säkerhetskontroller, ett stort kontrakt värt 275 miljoner kronor per år. Upphandlingen överklagades av Securitas, vars största ägare är just Gustaf Douglas, via Latour.

"Vi har inte samma synsätt på hur man arbetar", säger industrimannen skarpt på frågan om hur konkurrenssituationen har påverkat hans beslut att sälja Proffice.

"Framför allt har Securitas sysslat med hur man sköter olika uppgifter, och det är inte en bemanningsindustri som vi ägnar oss åt", fortsätter han.

Han frågar sig var Proffice skulle ha lärt sig att dels sköta bevakning på Arlanda, dels göra det på uthyrningsbasis.

"Jag tror att människor mår bättre av att jobba heltid på företag, och inte så att säga vara tim- och dagsanställda. Jag tror inte på det upplägget", säger han.

Han sammanfattar sin skepsis med att Proffice hade ett kortare perspektiv på personintensiva verksamheter än vad han trodde från början, ett perspektiv som han inte delar i sin egenskap av Securitasägare.

"Man kan ha det på lite olika sätt. Antingen har man folk som jobbar hos sig och har sin anställningsgaranti i företaget i fråga - det har vi i Securitas. Eller så kan man ha personer som hyrs in och hyrs ut, lite av varje - det tror jag inte på. Så enkelt är det. Medveten om detta misstag från min sida sålde jag aktierna."

Huruvida Securitas får behålla sitt bevakningsuppdrag på Arlanda kommer sannolikt ta några månader att få svar på, enligt vad Direkt skrev när Securitas överklagade beslutet att ge uppdraget till Proffice i mitten av november.

Under tiden ska uppdraget för Bromma flygplats upphandlas. Men om Securitas, som i dag bevakar Bromma, möter Proffice även i den upphandlingen är oklart.

Gustaf Douglas innehav, 3,4 miljoner aktier motsvarande 4,95 procent av kapitalet, blev känt i april. Proffice aktie har rusat 26 procent idag, vilket gav Douglas en dagsvinst på 17 680 000 kronor.

VA Finans är Sveriges nya börssajt för bättre investeringar.
Vi erbjuder realtidskurseraktiescreener och trading desk - helt utan kostnad.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST