Windows har fyllt 30 - en vinstmaskins uppgång och fall

För 30 år sedan såg Windows dagens ljus och gjorde Bill Gates till världens rikaste man. Men sedan kom mobilerna och Windows har tappat andelar. Det här är historien om 30-åringen.

Windows skapades av datorentusiasterna Bill Gates och Paul Allen för 30 år sedan – Microsoft Windows 1.0 släpptes i november 1985. På tiden var det mest karbonpapper och skrivmaskiner som gällde, men duon insåg tidigt att persondatorer är framtiden.

Operativsystemet blev en enorm framgång hade ett tag över 90 procent av marknaden - och gjorde Bill Gates till världens rikaste man. Men dominansen rämnade. I och med skiftet från datorer till mobiler, Apples återkomst och att Windows säljer sämre än Android. Ärkerivalen Apple har sedan några år passerat Windows i vinster räknat.

Fortfarande är operativsystemet oerhört viktigt för Windows. Så sent som 2015 genererade Windows och Office-paketet 44 procent av omsättningen och 58 procent av vinsten. Vinstmarginalen på det klassiska Office-paketet är 90 procent, medan det för det nya Office 365 bara är 53 procent.

2014 beräknades att antalet Windows-enheter som såldes var en knapp fjärdedel av Android-enheterna. Men för PC är Windows fortfarande populärast, och historien bakom operativsystemet är spännande.

"Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer", det är ett uttalande som IBM:s dåvarande ordförande Tim J Watson ska ha fällt 1943, men det har aldrig kunnat bevisas. Tim J Watson dog 1956.

Det vill säga långt, långt före att Microsoft såg dagens ljus.

Microsoft började i liten skala 1975 fast med stora visioner redan från start – "en dator på varje skrivbord och en i varje hem".

1980 anlitar duon sin tidigare klasskamrat från Harvard, Steve Ballmer, för att driva bolaget - mjukvarujättens dåvarande vd under många gjorde sig bland annat känd för att hålla smått galna peptalks bland personalen (Steve Ballmer lämnade Microsoft under 2014 och äger idag det amerikanska basketlaget Los Angeles Clippers, som han köpte för 2 miljarder dollar samma år).

Kort efter att Steve Ballmer kommit med på tåget blev Microsoft kontaktat av IBM rörande ett hemligt projekt kallat "Chess", vilket sedermera blev uppkomsten till Microsoft Disk Operating System, MS-DOS.

IBM introducerade en persondator med just MS-DOS som operativsystem år 1981.
MS-DOS styrdes endast med tangenter och kommandon á la C:\.

1985 introducerades nästa version. Först var planen att operativsystemet skulle kallas Interface Manager, men valet föll till slut på Windows 1.0 med tanke på alla rutor och fönster i det nya systemet.

Det var också i Windows 1.0 som musen introducerades, vilket innebar en revolution för hur användarna kunde interagera med datorer. Kritiker menade dock att Windows 1.0 lade överdrivet fokus på musen och glömde bort allt vad tangentbordskommandon hette.

Systemet hade krav som kan tyckas skrattretande idag med tanke på vi blixtsnabbt kan överföra stora mängder av information enbart via nätet – Windows 1.0 krävde 256 kilobyte ramminne. Bill Gates ska dock ha kommit med sitt berömda uttalande om att "640 kilobyte borde räcka för vem som helst" redan år 1981.

Microsoft utnyttjade ändå resurserna väl och användare kunde växla mellan olika program i stället för att behöva starta om ett i taget. Windows 1.0 innehöll heller inte bara nyttoprogram á la Paint och en kalender, utan också strategispelet Reversi som gick ut på vända motståndarens brickor till ens egen färg.

Det mesta av ursprungstänket i Windows 1.0 finns kvar i det senaste Windows – Windows 10. Varför ändra på ett vinnande koncept så att säga.
Nästa version av Windows, Windows 2.0, kom i alla fall 1987 och hade skrivbordskoner och utökat minne.

Microsoft hade tagit åt sig kritiken kring Windows 1.0 och erbjöd en rad kortkommandon.
Det var också med Windows 2.0 som den klassiska Kontrollpanelen introducerades. Utvecklingen gick i rask takt och Microsoft blev världens största företag för programvara för persondatorer år 1988.

Microsoft 3.0 följer 1990 och två år efter Windows 3.1, vilket innebär att Microsoft slår rekord och säljer över 10 miljoner exemplar redan under de första två åren.
Nu har systemet bättre prestanda, avancerad grafik och förbättrade ikoner. En våg av persondatorer med Intel 386-processor spelar också Bill Gates i handen och fick Windows 3.0 än mer populärt.

Microsoft introducerade även Program-, Fil- och Utskriftshanteraren och spel som Harpan, Hjärter och Röj (ett minnes- och logikspel som gick ut på att undvika minor).
Windows för Workgroups 3.11 innebar stöd för peer-to-peer och domännätverk, vilket banade för att persondatorer skulle få en central roll i modellen klient-/serverlösningar – som många företag än idag nyttjar trots allt prat om molnbaserade tjänster.

Microsoft flörtade ytterligare med bolagen genom Windows NT som i en ganska stel formulering från Bill Gates innebar en "fundamental förändring i hur företag kan möta sina företagsdatorkrav".

Microsoft slog rekord med Windows 95 (som släpptes just 1995) när man sålde 7 miljoner exemplar redan under de första veckorna.

Självaste rockikonerna Rolling Stones var inblandade i lanseringen och sjöng "Start me Up" – som skulle syfta på den nya startknappen i Windows (ni vet den som brukar vara längst ned till vänster).

Windows 95 signalerade på allvar starten för Interneteran och Bill Gates slog återigen till med en ganska stel formulering: "den viktigaste utvecklingen sedan persondatorn såg dagens ljus".

Sommaren 1995 introducerade Microsoft webbläsaren Internet Explorer.
Resten är som man brukar säga historia – även om Google är en dominant sökmotor idag.
Bill Gates kvarstår som ordförande i Microsoft men lägger också mycket av sin tid på "Giving Pledge" ihop med Warren Buffett– projektet går ut på att få världens miljardärer att skänka bort minst hälften av sin förmögenhet till välgörande ändamål – Bill Gates äger idag 79,3 miljarder dollar, enligt Forbes.

Paul Allan har inte gått lottlös ur det hela även om hans samlade förmögenhet ligger på mer blygsamma 18,1 miljarder dollar, enligt Forbes.

Harvard-kompisen Steve Ballmer kan skatta sig lycklig över att han fick komma med på tåget med tanke på att han anses vara god för 25,1 miljarder dollar trots att han inte ens var med och kläckte affärsidén "en dator på varje skrivbord och i varje hem" från början.
Hur de nästa 30 åren blir för Microsoft återstår att se med tanke på att vi lever i smarta telefoner och plattornas tid – Apples vd Tim Cook menade nyligen att ingen behöver en dator längre.

Det återstår att se om hans uttalande blir lika berömt som det som IBM:s dåvarande ordförande Tim J Watson ska ha fällt för drygt sjuttio år sedan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST