"Alla mår bättre med fria arbetstider"

Kom och gå som ni vill. 30-årige grundaren av Invise menar att helt fria arbetstider är fullständigt överlägset 8 till 17-veckan.

"Våra anställda får lättare att få ihop livet. Mår man bättre presterar man också bättre", säger Fredrik Fernström som började som säljare direkt efter gymnasiet och sedan grundade ett callcenter. Efter att ha sålt sin andel driver han inbound marketing-byrån Invise sedan tre år tillbaka.

Han har tidigt valt en oortodox ledarstil och det kanske mest drastiska steget var att bolaget införde fria arbetstider för cirka två år sedan.
"Som ung chef är det lätt att få en stereotyp bild av hur chefsskap ska fungera, hur man ska klä sig och annat. Men jag tror att man ska se upp med gamla industrinormer", säger han.

Startskottet blev ett 3 månaders test där man började med inslag av grupparbeten för att göra det naturligt att dyka upp på kontoret.

När de sedan tog det stora klivet att personalen får jobba när som helst på dygnet så länge man lägger ned cirka 40 timmar per vecka visade det sig snart att de anställda hittade egna mönster för att få flyt i arbetet.

Själv inleder han dagen med att träna för att sedan dyka upp på kontoret under förmiddagen. Sedan ägnas förmiddagen åt rutinärenden som att besvara e-post medan skapandeprocessen tar vid på eftermiddagen och pågår till en bra bit in på kvällen.
"Jag kommer lättare i flow om jag kan anpassa dygnets timmar efter när jag fungerar som bäst. Det handlar om sunt förnuft, men jag ser ingen anledning att övervaka när personalen kommer och går", säger Fredrik Fernström.

Han tror inte att risken för stress ökar med flytande gränser.

"Jag tror att det skapar betydligt mer stress att jaga efter klockan och hinna i tid till jobbet. Vi vill inte skapa workaholics", säger Fredrik Fernström.

Det kan verka svårt att koordinera möten när folk kan dyka upp när som helst på kontoret, men Fredrik Fernström menar att gruppen som väljer miljöombyte ändå spenderar cirka 30-35 timmar på kontoret.

"Vi har hela tiden sagt att man får jobba delvis hemifrån, men jag tror att det är viktigt att komma till jobbet. Att gå upp, klä på sig och gå till jobbet är ett viktigt moment för många", säger Fredrik Fernström.

Invise har heller inga tidsrapporteringssystem, utan ytterst handlar det om att våga lita på personalen.
"Jag tror inte på arbetsgivare som är på personalen som en hök. Ju mer du kontrollerar desto större problem får du. De flesta människor vill göra ett bra jobb och känna sig stolta när de går hem", säger Fredrik Fernström.

Funkar fria arbetstider bara i vissa branscher eller går modellen att applicera för alla?
"Det är en väl fungerande modell för företag som inte har en exakta öppettider för slutkund. Mitt fokus har inte primärt varit lönsamhet, utan snarare att skapa en välmående arbetsplats där man trivs och presterar på topp. Det kombinerat med bra ledarskap och smart affärsstruktur tror jag leder till lönsamhet."

Tre fördelar med fria arbetstider
1. Anställda kan anpassa sitt arbetsliv efter sitt privatliv och sin livssituation.
2. Du blir attraktiv som arbetsgivare.
3. Du kan prestera bättre utan att behöva mer resurser.

Nackdelen med fria arbetstider
Svårare att få till morgonmöten.

LÄS ÄVEN: "35-timmarsveckan billig och möjlig genomföra"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST