Fotograf: TT

Sparkade bankpampen: Hälften av jobben kan vara borta om 10 år

Tiotusentals jobb försvinner redan. Världens banker är under attack. Om 10 år kan hälften av jobben och hälften av kontoren ha försvunnit. Det påstår Barclays sparkade vd.

Braskande rubriker om att storbanker skär ned antalet jobb har blivit vanliga. Deutsche Bank meddelade nyligen att de skär ned på 9000 tjänster, Standard Chartered vill skära ned 30 000 tjänster och Credit Suisse 5 600 tjänster.Det här är bara början, menar en före detta bankboss. Och det är teknikskiftet som ställer till det för bankerna.

Världens banker kan komma att skära ned på hälften av alla jobb och kontor de närmaste 10 åren i sina försök att vara relevanta och lönsamma. Det sade Antony Jenkins, före detta vd för storbanken Barclays. Det skriver Reuters.

Jenkins själv var på väg att skära bort 19 000 tjänster på Barclays, när han fick sparken i juli. Med sig fick han då motsvarande knappt 370 miljoner kronor i ersättning. Jenkins fick sparken efter att ha förlorat styrelsens förtroende när han inte lyckades vända kräftgången för banken, enligt MailOnline.

Enligt Jenkins sker en Uberifiering av finansiella tjänster. Tekniken är en ostoppbar kraft som förbättrar kundtjänster, risk management och effektiviserar bankerna, samtidigt som nya banker kan växa fram. 
LÄS MER: Nu är nästa digitala revolution här: levande tjänster och flytande förväntningar

Stora mängder kapital strömar in till fintech-startups vilket gör att branschen håller på att skakas om, menar Jenkins.

LÄS MER: 12 nordiska fintechbolag som är glödheta

Befintliga banker har svårare att ställa om och implementera den nya tekniken än vad nykomlingarna har, vilket slår mot lönsamheten.

Dessutom kommer bankerna få svårt att tävla om talangerna inom it-industrin.

"Om banker framgångsrikt vill tävla om talanger, måste de göra sig själva till intressanta platser att jobba på. Det kan inte bara handla om pengar, för helt ärligt så kommer pengarna inte att vara i närheten av nivåerna som rådde före 2008", sade Jenkins enligt Reuters.

Enligt Svenska Bankföreningen hade de fyra största bankerna i Sverige 32 000 anställda år 2012.

LÄS ÄVEN: Storbanken bygger labb i Stockholm - vill samla branschens skarpaste hjärnor

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.