Fotograf: Juke Schoorl

Appen som låter dig se Wi-Fi som pulserar omkring dig

En ny app låter oss se det osynliga som finns överallt omkring oss.

Våra mobiler och datorer tar hela tiden emot och skickar ut signaler som är osynliga för oss. Men en ny app visualiserar signalerna så att vi kan se hur de skulle kunna se ut.

I augusti offentliggjordes appen Architecture of Radio. Den var då bara tillgänglig på en utställning i Karlsruhe i Tyskland, men nu lanseras appen på App Store. En Android-version är på gång. Det skriver Business Insider.

Appen, som är baserad på riktig data och skapad av den holländske designern Richard Vijgen, kostar 2,99 dollar. Architecture of Radio visar signaler från radiotorn, satelliter och routers mot en blå bakgrund.

Vijgen beskriver på App Store att appen inte är ett mätverktyg, utan avsedd att inspirera och låta oss se världen genom en ny lins.

Enligt Vijgen innehåller databasen sju miljoner mobilmaster, 19 miljoner Wi-Fi-routers och hundratals satelliter.

För Fast Company har Vijgen berättat att han är intresserad av att visualisera det som vi inte kan se.

LÄS ÄVEN: Glöm Wi-Fi – snart kommer Li-Fi som är 100 gånger snabbare

"Den mesta information vi konsumerar får vi genom luften via radiovågor... Vi är uppkopplade 24/7 genom enheter som kommunicerar trådlöst genom Wi-Fi eller mobilnät, men i motsats till radiotorn och liknande som fanns i radions barndom så är infrastrukturen som underbygger vårt informationssamhälle knappt synligt. Wi-Fi-routrar är dolda bakom bokhyllor och mobilmaster sätts på befintliga byggnader eller förklädda till träd", säger Vijgen till Fast Company.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.