Glöm Wi-Fi – snart kommer Li-Fi som är 100 gånger snabbare

Li-Fi är 100 gånger snabbare än Wi-Fi och experter menar att tekniken kan komma att förändra hur vi använder nätet.

100 gånger snabbare än Wi-Fi. Den hastigheten har den nya trådlösa tekniken Light Fidelity, Li-Fi, kommit upp i vid tester i Estland, vilket innebär cirka 1 GB per sekund och därmed 100 gånger snabbare än snitthastigheten för Wi-Fi. Experter menar nu tekniken helt kan komma att förändra hur vi använder nätet och att den snart kan finnas i varje lampa i hemmet.

Forskare vid universitet i Oxford har tidigare i år uppmätt 224 gigabit per sekund med Li-Fi i sina labb. Nu har dock tekniken för första gången provats i verkligheten - närmare bestämt i kontor och vid industriområden i Estlands huvudstad Tallinn, enligt ScienceAlert.

LÄS ÄVEN: Appen som låter dig se Wi-Fi som pulserar omkring dig

"Vi genomför vissa pilotprojekt inom särskilda industrier där vi kan utnyttja VLC (visible light communication) teknologi", säger Deepak Solanki, vd för det estniska techbolaget Velmenni till IBTimes UK – just Velmenni blev finalist vid startup-tävlingen Slush i Helsingfors nyligen.

Li-Fi uppfanns av Harald Haas vid universitetet i Edinburgh i Skottland år 2011– han lyckades med konststycket att överföra data i betydligt högre hastigheter än vanliga mobilmaster genom att flimra med ljus från en enda Light Emitting Diode, LED-lampa.

Science Alert liknar VLC-tekniken som allt bygger på vid en avancerad form av Morse-kod som slår av och på LED-lampor i extrema hastigheter (så fort att det mänskliga ögat inte hinner uppfatta det).

För att förstå vilka hastigheter vi talar om innebär 224 gigabit per sekund att det går att ladda ned 18 filmer på 1,5 GB vardera på en sekund.

Förutom oerhört höga hastigheter så har Li-Fi en ytterligare fördel gentemot Wi-Fi. Den är att det ljus som Li-Fi-använder inte kan passera genom väggar, vilket gör tekniken betydligt mer säker än Wi-Fi och leder också till mindre störningar mellan enheter.

Experter menar att det inte blir någon Big-Bang eftersom det redan finns så mycket Wi-Fi-utrustning i samhället, utan snarare en gradvis övergång genom att anpassa dagens enheter för den nya trådlösa tekniken.

ScienceAlert rapporterar att forskarteam över hela världen jobbar intensivt med frågan just nu att just Harald Haas och hans team har introducerat PureLiFi, vilket är ett företag som erbjuder plug-and-play-lösningar för säker trådlös internetaccess med en kapacitet på 11,5 megabyte per sekund. Franska techbolaget Oledcomm befinner sig också i full färd med att installera Li-Fi vid lokala sjukhus.

Men det är som sagt bara början.

Om allt går som det är tänkt är det bara en tidsfråga innan världen uppnår den dröm som Harald Haas målade upp vid TED talk 2011 – det vill säga att alla kan få internetaccess via en vanlig LED-lampa i hemmet.

"Allt vi behöver göra är att montera ett litet mikrochip på varenda potentiell belysningsanordning och kombinera detta med två grundläggande funktionaliteter – belysning och trådlös dataöverföring. I framtiden kommer vi inte ha 14 miljarder glödlampor, utan vi kan komma att ha 14 miljarder Li-Fi:s utspridda globalt för en renare, grönare och även ljusare framtid", sade han.

LÄS ÄVEN: Lysande svensk uppfinning ska tackla elslöseriet

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST