Fotograf: Fredrik Persson/TT

Fyra aktier du ska köpa just nu

Analytikerna ser ordentlig kurspotential i Attendo och tre andra heta aktier på Stockholmsbörsen.

I veckans utgåva av Affärsvärlden ges köprekommendationer för CTT Systems, Moberg Pharma och Troax. Inför Attendos börsintroduktion ges rådet att teckna aktien.

Enligt Affärsvärlden kan CTT Systems, utvecklare avfuktnings- och befuktningslösningar till flygplan, snart lägga ett mellanår bakom sig. Tidningen tror att en trolig stororder från Boeing under nästa år kan lyfta kursen.

CTT System anses vara en intressant tillväxtaktie för långsiktiga placerare och bolagets kontrakt till Boeings Dreamliner är en bra grund för många år framöver, enligt tidningen. Affärsvärlden ser att CTT Systems multiplar faller till attraktiva nivåer då tillväxtprognoserna ligger klart under bolagets historiska nivåer. Rekommendationen blir köp.

Det nischade läkemedelsbolaget Moberg Pharma har funnits på börsen i fyra år. Bolaget har sin främsta omsättning i USA men är även etablerad i Europa och Asien. Trots bolagets unga ålder är Moberg Pharma lönsamt - rörelsemarginal före avskrivningar ligger på 18 procent, vilket är en förbättring från tidigare 14 procent.

Bolagets omsättning lär enligt Affärsvärlden hamna på 200 miljoner kronor i år, vilket skulle ge en ev/ebitda-multipel om 11,5 för nästa år. Enligt tidningen är ett lönsamt läkemedelsbolag i ett sånt här tidigt skede ovanligt och borde därför värderas högre.

Affärsvärlden upprepar köprekommendationen men höjer riktkursen från 63 kronor till 78 kronor.

Troax, som verkar inom områdesskydd för inomhusanvändning, introducerades på börsen i mars i år och aktien har sedan dess stigit med cirka 50 procent vilket ger ett börsvärde om omkring 2 miljarder kronor.

Den organiska omsättningen har ökat med 13 procent under de nio första månaderna, vilket är betydligt snabbare än marknaden, och rörelsemarginalen uppgick till 21,2 procent under det tredje kvartalet.

Med en bibehållen marginal nästa år och en tillväxt som är i linje med marknaden får aktien en värdering om ev/ebit 11 och ett p/e-tal om 13. Detta innebär en rabatt till börsen som helhet men en premium jämfört med andra bolag med stor fordonsindustriexponering, som Bulten exempelvis.

Affärsvärlden ser dock att premien är motiverad och ger rekommendationen köp med riktkursen 125 kronor om ett år.

Vård- och omsorgsföretaget Attendo noteras på börsen nästa vecka och aktierna kommer att säljas till ett pris om 50 kronor. Med Affärsvärldens försiktiga beräkningar värderas Attendo till p/e-multiplar om 11-12 för i år och nästa år, vilket Affärsvärlden anser vara billigt med de flesta mått.

Affärsvärlden skriver vidare att konkurrenten Capios vinster i år och nästa år värderas till 23 respektive 15 gånger pengarna. Attendo säljs därför med en klar rabatt och ges rekommendationen teckna med riktkursen 77 kronor på ett års sikt.

MISSA INTE: "Attendos börsnotering blir en succé - teckna!"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.