"Ne couche' av Amedeo Modigliani, från 1917-1918. Fotograf: Alastair Grant/TT

Köpte tavla för 1,5 miljarder - flyger gratis resten av livet

När man köper en målning för 170,4 miljoner dollar med sitt kreditkort får man många bonuspoäng.

I oktober blev det stora rubriker världen över när en målning av den italienska konstnären Amedeo Modigliani såldes för 170,4 miljoner dollar, eller motsvarande knappt 1,5 miljarder kronor. Den som köpte målningen var den kinesiska miljardären Liu Yiqian.

Enligt nyhetsbyrån AP tänker han använda sitt American Express-kort för att genomföra affären. Det innebär att han, precis som andra kortinnehavare, kommer att tjäna bonuspoäng. I Lius fall rör det sig om 170 400 000 poäng. 

I en intervju med New York Times berättar den kinesiske miljardären att han tänker använda poängen för att hans familj som innefattar fru, fyra barn och fyra barnbarn, ska kunna flyga gratis resten av livet.

Enligt Zach Honig, chefredaktör en resepoängsajt som AP, har talat med borde Lius poäng räcka för att uppnå det målet.

En taleskvinna för American Express som nyhetsbyrån AP har talat med säger att det är teoretiskt möjligt att genomföra ett köp på 170,4 miljoner dollar med deras kort. "Det är baserat på vår relation med den individuella kortinnehavaren och de här besluten görs på ett fall-för-fall-basis, baserat på vad vi vet om deras utgiftsmönster", säger Elizabeth Costa.

Liu har tidigare bland annat köpt en tekopp från Ming-dynastin för 36 miljoner dollar, även den köpte han med sitt American Express-kort.

Liu växte upp i Shanghai under kulturrevolutionen. När Kinas ekonomi öppnades upp byggde han sin förmögenhet genom aktiehandel i fastigheter och läkemedel på 80- och 90-talet.

Tidningen Bloomberg uppskattar Lius förmögenhet till 1,5 miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: Tricket som flygbolagen inte vill att du ska kunna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST