Fotograf: Frank Augstein/TT

Fotbollsstjärnan hemlig ägare av prisbelönt miljardbolag

I sju år jobbade Arsenal-mittfältaren Mathieu Flamini i hemlighet med att bygga upp ett biotech-bolag vars teknik vunnit priser och är ledande på en marknad som kan vara värd miljarder.

Fransmannen Mathieu Flamini spelar inte bara mittfältare i engelska toppklubben Arsenal, utan har i det tysta ägnat de senaste sju åren åt att försöka rädda världen från global uppvärmning. Han är idag F:et i prisbelönta GFBiochemicals, vilka utvecklar "Levulinic Acid", LA – en molekyl som vissa spår har potential att ersätta alla former av fossila bränslen.

31-årige Mathieu Flamini har i en intervju med brittiska The Sun avslöjat att han startade GFBiochemicals ihop med sin vän Pasquale Granata för sju år sedan med målet att bekämpa klimatförändringen och den globala uppvärmningen.

Företaget utvinner "Levulinic Acid", LA, från bland annat trä- och majsrester och vann nyligen John Sime Award – utdelningen skedde vid 2015 European Forum for Industrial Biotechnology and Bioeconomy, EFIB, och går till den mest innovativa teknologin.

Mathieu Flamini är till vardags mittfältare i engelska toppklubben Arsenal. Det stora genombrott kom säsongen 2007/2008 när han blev permanent innermittfältare och senare värvades till AC Milan 2008 och det var i samband med det han mötte Pasquale Granate.

De blev snabbt vänner och bestämde sig för att ta sig an klimatfrågan.

"Jag har alltid varit nära naturen och bekymrad över miljöfrågor, klimatförändringen och den globala uppvärmningen", säger Mathieu Flamini till The Sun.

Nu står det klart att Mathieu Flamini har satsat en hel del av sina fotbollsmiljoner på att ta sig an mänsklighetens främsta utmaning. Han har inte ens berättat om sin sidoverksamhet för nära och kära och det var först för lite drygt en vecka sedan som han i en exklusiv intervju med just The Sun informerade om sina storslagna planer på att förbättra världen.

Det är inte taget ur luften precis, utan GF Biochemicals har i samarbete med University of Pisa och Polytechnic University utvecklat en process där LA kan ersätta bensinbaserade produkter tvärs över en rad sektorer.

US Departement of Energy har också identifierat just LA som en av tolv molekyler som skulle vara ett alternativ till fossila bränslen.

GF Biochemicals har redan 80 anställda och kapacitet att massproducera LA – företag tog över en fabrik i Caserta i Italien och byggde om den med ny konvertering- återvinning och reningsteknik.

GF Biochemicals har dock inte bara fabrik och kontor i Italien, utan också kontor i Holland och snart även USA.

Företaget räknar kallt med en kraftigt ökad efterfrågan på LA under de närmaste åren och skalar upp fabriken för massproduktion från och med 2017.

Mittfältaren ser nu början till en marknad värd 20 miljarder pund – även om det kanske inte var pengarna som styrde från början.

"För mig var det en flykt. En fotbollskarriär består av ups and downs och det rensade hjärnan och fick mig att tänka på något annat. Och det var också en intellektuell utmaning", säger han.

LÄS ÄVEN: Deras pryl suger upp koldioxid från luften - och omvandlar det till bränsle

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.