Så slår du marknaden - mönster hittat i Feds "läckor"

En forskare har hittat ett mönster kring hur amerikanska centralbanken "läcker" information. Informationen kan sluga investerare använda när de köper aktier.

Investera jämna veckor om du vill klå marknaden. Det är innebörden av en ny studie av den amerikanska centralbanken, Fed, där forskare från Berkeley har undersökt lagbundenheten när det gäller "läckage" om penningpolitiken till olika policyskapande åtgärder.

Studien presenterades i helgen vid en konferens där representanter från centralbanker i hela världen deltog, enligt Reuters.

Professor Annette Vissing-Jorgensen och hennes team har inte bara funnit att Fed läcker som ett såll när det gäller penningpolitiken, utan att "läckagen" håller sådan tajming att det går att förutsäga när man ska vara aktiv som investerare och när man inte bör vara det.

Enkelt förklarat säger studien att man som investerare bör ligga lågt under ojämna veckor, medan det gäller att ha spenderbyxorna på sig under jämna veckor.

Professorn och hennes team har nämligen funnit att aktiemarknaden ger bättre avkastning än statskuldsväxlar under den andra, fjärde och sjätte veckan efter Fed:s åtta policymöten som sker varje år.

Forskarna har också funnit att en ökad volatilitet hos räntan indikerar att det är just information om penningpolitiken från dessa möten som styr räntemönstret i världen.
Annette Vissing-Jorgensen menar att de viktigaste och mest troliga kanalerna där information går från Fed till marknaden är via media och privata finansiella institutioner.

Resultatet från studien ger representanter för Republikerna vatten på sin kvarn efter att man har bråkat med Fed-ordförande Janet Yellen om att banken ska ha läckt information under 2012 – då Ben Bernanke var ordförande.

LÄS ÄVEN: Fyra aktier att köpa - och två att skippa

Annette Vissing-Jorgensen poängterar dock att sådana läckor inte alltid behöver av ondo, utan att det kan vara ett sätt för Fed:s tjänsteman att testa hur marknaden reagerar på en policy innan man bestämmer sig för om den ska träda i kraft eller ej.

ECB:s styrelseledamot, Benoit Coeure, håller visserligen med att om att centralbanker kan behöva skicka ut hemliga "försöksballonger" eller stämma av med investerare hur framgångsrik en policy har varit, men tycker ändå att centralbanker måste vara så transparenta det bara går, enligt Reuters.

Han får medhåll av John Williams, som är chef för Fed i San Francisco.
"Det råder inget tvivel om att Fed tidigare har använt...informella kanaler för att försöka förklara vår policy. Min personliga policy är att allt är on the record", säger han till Reuters.

VA Finans är Sveriges nya börssajt för bättre investeringar. Vi erbjuder realtidskurseraktiescreener och trading desk - helt utan kostnad.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST