ANNONS
Fotograf: Spotscale

Tre svenska 3D-startups som du måste ha koll på

3D-skrivarna har bara nått en bråkdel av sin potential, men redan nu är spännande projekt igång. Här är tre svenska startups som är med och ritar om världen.

De senaste årens hajp runt 3D-skrivarnas möjligheter har inte avtagit. Däremot har steget fortfarande varit stort från fiction till verklighet. Nu skapar svenska startups alltifrån nya virtuella städer, processer och material med hjälp av tekniken.

Marknaden för 3D-skrivare och tjänster är fortfarande outvecklad och anses endast ha nått ca 8 procent av sin potential. Inom 5 år bedöms marknaden vara värd ca 30 miljarder USD, enligt Gartner och Wells Fargo Wealth Management. Framförallt kommer den största värdeökningen ske inom olika industriella tillämpningar där traditionell tillverkningsindustri kommer att revolutioneras.

3D-skrivartekniken kommer att revolutionera dagens distributionsystem av varor och produktionen kommer att bli mer lokaliserad. Men även konsumentmarknaden, dit de flesta 3D printers kommer att handlas, tros nå publika genombrott i en nära framtid. Specifika kundanpassningar blir snarare norm och möjliggörs via 3D tryckerier i galleriorna och i hemmet. I korthet framställer en 3D skrivare produkter från tredimensionella datafiler genom att bygga upp föremålet i konturer lager för lager.

Användningsområdena för 3D skrivare är nästintill obegränsade och kommer att starkt påverka vårt dagliga liv i framtiden. Nu tillverkas alltifrån unika smycken, skor, musikinstrument, glasögon, cyklar, baddräkter och flygande farkoster. Blickar vi in i framtiden så kommer vården att helt omformas med s.k. 3D Bioprinting. Vi kommer att kunna skriva ut mänskliga celler i levande vävnad såsom t ex människoskinn för att undvika djurförsök samt utskrift av organ och delar specifikt anpassade till just din kroppsform. Även starka material såsom grafen kommer att kunna printas för t ex skottsäkra västar.

Eller vad sägs om Harvard-teamet som kommit fram till att man med hjälp av nano-utskrifter kan tillverka sandkornsstora batterier snabbare och mer effektivt. Snart är det även dags för 4D-utskrifter. En forskare på MIT har kommit på att du i framtiden kan skriva ut ett 3D-objekt som ändrar sig beroende på om omvärlden förändras, t ex temperatur och liknande. Tänk dig självreparerande rör eller eller sneakers som blir vattentäta om det börjar regna? Denna teknik tar 3D Printing till helt nya dimensioner.

Nu revolutioneras den traditionella tillverkningsindustrin tack vare 3D-skrivarens intåg.

Möt tre svenska startups som hittat sina nischer i 3D-hajpen:

1. Spotscales 3D printteknik ska forma framtidens städer via minihelikoptrar
Spotscale har hittat sin egen nisch inom 3D-modellering. Företaget har en egen lösning som kan framställa digitala och fysiska modeller av byggnader och kringliggande miljö. Perfekt för fastighetsutvecklare, stadsplanerare och resortägare.

Företagets egenutvecklade system bygger på en rad olika komponenter. Med hjälp av små kamerautrustade mini-helikoptrar och andra sensorer, samlas en stor mängd data in över ett specifikt område och dess befintliga byggnader. All denna information analyseras och bearbetas i företagets egna datorprogram och ut kommer exakta, verklighetstrogna 3D bilder som kan studeras och manipuleras i en surfplatta eller en dator. Materialet kan också printas ut via en 3D-skrivare och därmed skapas en verklighetstrogen miniatyrmodell i rätt skala och med rätt färger.

Fastighetsägare, arkitekter och stadsplanerare har nu fått helt nya möjligheter att arbeta då de via en molnplattform interaktivt kan redigera och simulera hur det framtida bygget egentligen ska se ut, långt innan det första spadtaget är taget. Det här gör det enklare för dem att kunna förmedla sina visioner till varandra på ett enkelt snabbt och smidigt sätt.

ALMI INVEST

Följ med på VA:s start up-spaningar med Almi Invest - Sveriges mest aktiva investerare i start ups. Läs om de hetaste bolagen och de tydligaste trenderna i Start up Sverige.

Om Almi Invest:
Almi Invest har en portfölj på närmare 400 bolag och ett investerat kapital på ca 1,2 Mdr. Med drivna Investment Managers runt om i landet och ett aktivt ägande stöttas tidiga tillväxtföretag att växa och konkurrera internationellt. Investeringar sker i alla branscher.

 www.almiinvest.se

Intresset för Spotscales lösning har snabbt blivit mycket stort, i synnerhet i norra Europa. Här har företaget redan fått in flera stora byggföretag och fastighetsutvecklare som kunder.

Även om intresset rent generellt fortfarande är mycket stort för 3D-printing så är det de smarta applikationerna som får allra mest uppmärksamhet. Spotscales lösning kommer att tänja på gränserna för vad som är möjligt med dagens 3D- och VR-teknologi. Har du någonsin undrat hur det känns att få ditt hus printat i 3D?

Gå in och tävla och motivera varför Spotscale ska göra just ditt hem i 3D.

2. VBN Components superstål skapar urstarka industriverktyg
Nu är det möjligt med 3D-printing att skapa verktyg som har betydligt längre livstid och slitstyrka än traditionellt tillverkade verktyg. Världens första 3D-printade kugghjulsfräs som tillverkats med VBN Components superstål testades av Volvo Constructions Equipment och visade sig ha 2-3 gånger längre livstid än traditionellt tillverkade verktyg. Uppsalabolaget VBN Components ligger i frontlinjen eftersom de har både tillverkningsmetod och ett eget superstål s.k. Vibenite, som revolutionerar dagens tillverkningsindustri. Vinsten blir ökad komponentprestanda, höjd produktivitet, färre avbrott i produktionen, kort leverenstid och mindre materialspill och därmed mer hållbart för miljön. Sammantaget leder det här till stora besparingar. Själva beskriver företaget sig som ett av Sveriges mest moderna stålverk.

Även inom gjuteriindustrin kommer 3D-printade formverktyg att få en stor betydelse där gjutformar kan framställas på kortare tid och det blir också enklare att förändra formarna.

VBN Components, med bas i sin stålteknologi, utvecklar nu nya material med egenskaper som är mycket svåra eller omöjliga att ta fram med andra metoder. Framförallt kommer materialen att spara både råmaterial och energi.

Sveriges statsminister Stefan Löfven hyllade framtidsföretaget VBN Components i sitt sommartal i Almedalen, som ett bra exempel på svensk innovationskraft.

3. Wematters 3D-skrivare effektiviserar företagens produktutveckling
Nu är det dags för den svenska 3D-skrivarens intåg hos produktutvecklingsföretag. Wematter har tagit fram en professionell 3D-skrivare med tillhörande tjänster för att kunna ta fram alltifrån tandverktyg till helikopterdelar i plast med hög hållfasthet.

Problemet har varit att det inte har gått att få detaljerade 3D-utskrifter med riktigt hög hållfastighet i plast och bra materialegenskaper utan miljoninvesteringar, utbildad personal och industrilokaler. Det har tidigare endast varit möjligt hos de större och dyrare industriella 3D-utskriftsleverantörerna.

Wematters kunder är produktutvecklingsföretag som snabbt vill få fram prototyper med rätt materialegenskaper och även kunna producera kortare serier till och med direkt på kontoret. Wematters vision är att företag ska kunna producera komplexa detaljer direkt på kontoret. Gör det omöjliga möjligt och ta fram en fullt fungerande produkt på bara några timmar.

FLER STARTUPSPANINGAR FRÅN ALMI INVEST:
Svenskarna som revolutionerar musikbranschen - igen
3 svenska drönarbolag du måste ha koll på
71 heta svenska startups som kan bli nästa stora succébolag


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.