Fotograf: Spotify

Spotify hyllas - inför betald föräldraledighet över hela världen

Spotifys svenska rötter visar sig när bolaget nu inför betald föräldraledighet i hela världen. "Ganska fantastiskt", kallas tilltaget i USA. 

Spotify har infört betald föräldraledighet i hela världen för sina anställda. Den svenska musiktjänsten erbjuder sex månaders föräldraledighet till alla heltidanställda i hela världen, med omedelbar verkan. Tidningen Huffington Post förundras över den svenska praxisen och kallar Spotifys initiativ för "ganska fantastiskt".

Föräldraledigheten gäller även samkönade par och för adoptivföräldrar. Utöver ledigheten erbjuds en månad med flexibelt arbete, till exempel möjligheten att arbeta hemifrån.

Initiativet presenterades på en presskonferens i New York, där bland annat en rådgivare från Vita Huset var på plats.

"Jag tror att vi kan vara en förebild", sade Spotifys vd Daniel Ek till pressuppbådet.

Katarina Berg, bolagets HR-chef passade även på att berätta om den svenska föräldraledigheten som ger 480 dagars föräldrapenning. Riktigt så generös är Spotifys globala policy inte även om den är generös med amerikanska mått mätt.

"Den här policyn definierar hur vi är som företag, sprungna ur en svensk kultur som betonar hälsosam balans mellan arbete och familjeliv, jämlikhet mellan könen och möjligheten för varje förälder att tillbringa kvalitetstid med personerna som spelar störst roll i deras liv", skriver Katarina Berg på Spotifys företagsblogg.

Spotify sällar sig med initiativet till techbolag som Netflix, Amazon, Microsoft och Adobe som också nyligen har förstärkt möjligheterna till föräldraledighet.

Mia Breitholtz på Resumé kallar det för ett briljant marknadsföringsdrag som kan hjälpa Spotify att särskilja sig från andra företag och locka till sig talanger i IT-sektorn.

"Varför kan vi inte alla vara mer som svenskarna?", skriver Valentina Zarya på Fortune i sin artikel om Spotifys policy.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST