1 av 5
Bildspel: Bilder från Continental Apartments - så här är det tänkt att de rekorddyra lägenheterna ska se ut. Fotograf: Continental Apartments

Stockholms dyraste lägenhet - 250 000 kronor per kvadratmeter

250 000 kronor per kvadratmeter. Det är prislappen för Stockholms dyraste lägenhet. Lägenheten är 418 kvadratmeter och går lös på 104,5 miljoner kronor.

Likt fågel Fenix har hotellet i hörnet Vasagatan-Klarabergsgatan rest sig ur askan. Det första hotellet öppnade 1878 i det Kirsteinska palatset och hette hotell W 6 och hade 68 rum. Efter en brand återuppstod hotellet under namnet Continental  år 1899. Huset revs 1958 och fyra år senare öppnade ”nya” Continental med 268 rum. Sedan var det dags att riva hotellet år 2012-2013 och i april öppnde nya Continental med hela 392 rum. 

Ovanpå hotellet ligger Stockholms dyraste lägenhet, med en prislapp på 104,5 miljoner kronor för 418 kvadratmeter, vilket ger ett pris på 250 000 kronor per kvadratmeter. Lägenheten ligger i den så kallade 3D-fastigheten Orgelpipan 12, som utgör en del av fyra sammansatta byggnader som även innehåller just hotellet Continental samt olika butiker.

Jernhusen och entreprenören Stabag har utvecklat bostadsrättsdelen ihop, 3XN har ritat själva byggnaderna och Andreas Martin Löf har ritat inredningen till lägenheterna. Lyxmäklaren Fredrik Eklunds ESNY har fått uppdraget att hitta köpare.

Tanken var att fördela 418 kvadratmeter på två lägenheter från början, men sedan revs planen upp och det blev en lägenhet i stället. Lägenheten på 418 kvadratmeter har ändå inte det dyraste kvadratmeterpriset, utan en femrummare på 156 kvadratmeter ligger strax under 40 miljoner kronor, vilket innebär 256 000 kronor per kvadratmeter.

Den ”billigaste” lägenheten – en etta på 36 kvadratmeter samt balkong på 6 kvadratmeter säljs för strax under 6 miljoner kronor, vilket ger ett pris på 166 000 kronor per kvadratmeter.

Föreningens totala boarea landar på 1 918 kvadratmeter med ett genomsnittligt pris på 217 000 kronor per kvadratmeter. Men det räcker inte med det, utan årsavgiften exklusive kyla, ligger på 974 kronor per kvadrat. Det ger en månadskostnad på 35 000 kronor för den allra största lägenheten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST