Jobbar du mycket och får lite betalt? Fotograf: Stocksnap / Montage

Experterna förklarar: "Så vet du om din lön är för låg"

Här är 13 tydliga tecken på att du är underbetald.

Nära 4 av 10 anställda tycker att de har för låg lön, enligt en undersökning från Glassdoor. Business Insider har intervjat en rad löneexperter som delar med sig av sina bästa tips på hur du själv kan klura ut om du är underbetald.

1. Närmast identiska jobb får högre lön
Ett av de allra mest tydliga tecknen är att företaget har liknande positioner som din, med närmast identisk jobb-beskrivning och lönen för dessa jobb är högre. Det kan man få järnkoll på genom att undersöka företagets platsannonser, ta reda på vad nyanställda får betalt och ställa detta i relation till sin egen erfarenhet och roll i företaget, enligt Michael Kerr, som är internationell talare och författare till "The Humor Advantage", skriver Business Insider.

2. Företaget går som tåget, men lönen rör sig knappt
Det är svårare att stämma av omsättningstillväxt för ett privat företag än ett publikt. Men ta chansen att gräva djupt i frågan för om du kan påvisa att företaget exempelvis har växt med 20 procent under det senaste året har du goda argument för löneförhöjning.

3. Forskning visar att du är underbetald
Det finns en rad webbtjänster som visar om du har rätt lön för din position – exempel är just Glassdoor.com. Genom den typen av verktyg kan man lätt upptäcka skillnader mellan din lön och det generella löneläget på företaget, skriver Business Insider.

LÄS ÄVEN: Så hög är din lön jämfört med resten av världen

4. Lönen för ditt första jobb var för låg
Har du kommit in på arbetsmarknaden genom att acceptera en lägre lön och den inte har rört sig mycket sedan dess är du troligtvis underbetald.

5. Tjänar mindre än kollegor med liknande erfarenhet eller utbildning
Folk talar sällan öppet om sin lön, men det kan finnas föreningar eller nätverksträffar där människor som jobbar inom liknande områden och besitter liknande erfarenhet kan tänka sig att dela med sig i frågan. Eller fråga facket vad som är rimligt!

6. Du har fått mer ansvar, men lönen hänger inte med
Var vaksam om chefen lägger på dig nya uppgifter och ansvarsområden utan ökad kompensation eller ens en diskussion i frågan.

7. Du jobbar inom ett specialområde
Cybersäkerhet- och sökmotoroptimering är eftertraktad kompetens, medan andra positioner riskerar att automatiseras eller åtminstone ha betydligt lägre efterfrågan. Väg in hur din expertis förhåller sig till läget på den generella jobbmarknaden.

8. Du är bara glad för att vara anställd
De flesta chefer känner av om du har en inställning som betyder att du bara är glad att ha ett jobb. Chefer lägger inte överdrivet med energi på att göra en redan ”glad anställd” till en ”extremt glad anställd”.

9. Prestationen har inte utvärderats på ett år
Du bör vara på hugget om tidpunkten för att utvärdera din prestation hela tiden skjuts framåt eller om utvärderingen inte har lett till någon lönediskussion.

10. Magkänslan säger att något är fel
Du känner att du har ”rätt” att ta extra långa lunchraster, norpa kontorsmaterial eller på annat sätt dra nytta av din arbetsplats.

LÄS ÄVEN: Här är företagen med högst löner i Sverige

11. Löneökningen är försumbar
Du kanske fick en ökning förra året, men den ligger i intervallet 1-3 procent. Beroende på avdelning, företag och industri bör du vara vaksam. Särskilt om du befinner dig vid den lägre delen av skalan, skriver Business Insider.

12. Chefen undviker dig då du vill diskutera din karriär
Märker du att det är störtnär omöjligt att diskutera långsiktiga karriärplaner med din chef kan motståndet ha ett göra med att sådant samtal osökt skulle kunna leda in på lönediskussioner.

13. Företaget har hög personalomsättning
Råder det hög personalomsättning trots att arbetskulturen är positiv kan det vara ett tecken på att lönerna i organisationen generellt sett är lägre än vad de borde vara.

LÄS ÄVEN: 6 glidare som fick betalt för ingenting


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.