Nya Samsung S6 säljer inte alls så bra som Samsung hade hoppats. Fotograf: Samsung

Dålig rapport? Nu slaktar teknikjätten chefernas löner

Efter att man levererat den sämsta rapporten på 30 år och sparkat 10 000 anställda "belönas" nu cheferna med kraftigt sänkta löner.

Samsungs trevande försäljningsutveckling under det senaste året har belönats med sänkta ersättningar för bolagets vd:ar, enligt inskickade dokument. Det skriver The Korea Herald.

Löneminskningen har främst drabbat Shin Jong-kyun som är vd för mobilverksamheten. Han har sett sin lön sjunka till 2,28 miljarder won, motsvarande 17 miljoner kronor, från 12,03 miljarder won (90 miljoner kronor). En minskning med 9,75 miljarder won, motsvarande nära 73 miljoner kronor. I praktiken innebär det att man kapat 81 procent av vd:ns lön.

LÄS ÄVEN: Pressad mobiljätte släpper Iphonekopia: "Bara ett sammanträffande"

Yoon Boo-keun, med ansvar för bolagets konsumentelektronikdivison har fått sin ersättning kapad till 2,34 miljarder won från 3,61 miljarder won året innan.

Bolagets vice ordförande, och även den bäst betalde vd:n, Kwon Oh-hyun fick i år en lön på motsvarande 3,82 miljarder won, inklusive 2,23 miljarder won i bonus. Ersättningen för motsvarande period förra året uppgick till 6,25 miljarder won.

I september visade Samsung upp sin sämsta rapport på 30 år. Då meddelade även bolaget att man skulle sparka 10 000 av sina anställda på huvudkontoret i Seoul. Detta till följd av ett antal bakslag på företagets marknader, värst har det gått för bolagets smartphones. På grund av missarna har bolagets värdering tappat med 44 miljarder dollar på bara några månader.

LÄS ÄVEN: Så hög är din lön jämfört med resten av världen

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST