Fotograf: TT

Börsen väntas inleda klart på plus

Stockholmsbörsen väntas stiga i kölvattnet av starka siffror från omvärlden under natten.

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagens handel på plus i kölvattnet av en stark utveckling i Asien och stigande index i New York dess för innan.

På dagens agenda märks en kapitalmarknadsdag med Atlas Copco och under eftermiddagen väntas amerikansk KPI-statistik.

Även om världens börser i det korta perspektivet ser ut att ha skakat av sig fredagens terrordåd i Paris fortsätter händelserna att dominera det allmänna nyhetsflödet och den politiska agendan. Frankrike har under natten genomfört nya flygattacker i Syrien och uppges skicka ett hangarfartyg till östra Medelhavet för att möjliggöra intensifierade attacker mot Islamiska staten, IS.

Måndagens USA-handel låg klart på plus. De större indexen stängde på dagshögsta nivåer i en bred uppgång där nedgångar noterades endast för flyg-, hotell- och reseaktierna som en reaktion på Parisdåden.

Även den efterföljande aktiehandeln i Asien bjöd överlag på stigande index. Tokyo var 1,5 procent upp, Shanghaibörsen steg 1,7 procent medan Fastlandskinas marknader noterades svagt ner.

Morgonens oljehandel visar på små rörelser och på valutamarknaden kan bland annat noteras en fortsatt stärkt dollar mot kronan. Basmetallerna handlades lägre, med kopparpriset ned drygt 1 procent till nivåer som senast sågs i maj 2009.

Med 25 minuter kvar till öppning var terminerna för de ledande indexen i Frankfurt, Paris och London upp med mellan 1,0 och 1,3 procent. Enligt IG Markets väntas OMXS30 stiga ungefär 1 procent i öppningen.

Nyheter:

* Inför sin kapitalmarknadsdag uppgav Atlas Copco på morgonen att bolaget håller fast vid sina utsikter om att den sammantagna efterfrågan för koncernen väntas ligga kvar på nuvarande nivå på kort sikt.

* Electrolux i fokus efter att AHAM-statistik visat att leveranserna av vitvaror i USA steg med närmare 10 procent i oktober. Ackumulerat under året är uppgången nu 6,3 procent, att jämföra med Electrolux egen marknadsprognos på 4-6 procent helåret 2015.

* FDA har godkänt det danska läkemedelsbolaget Genmabs preparat Darzalex mot blodcancer. Bolaget förväntar sig en milstopsbetalning på 45 miljoner dollar inom kort och har därför höjt sin vinstprognos för 2015.

* Tullow Oil och Africa Oil har borrat torrt i den kenyanska brunnen Emesek-1, i den norra delen av Lokichar-bassängen. Det framgår av Africa Oils kvartalsrapport som i övrigt visade på en nettoförlusten på 3,7 miljoner dollar (-5,7).

* Nordic Capital har sålt 15 miljoner aktier i Thule för 105 kronor per aktie. Senast betalt på måndagen var 109:75 kronor. Efter placeringen äger Nordic Capital knappt 30 miljoner aktier i Thule.

Rekommendationer:

* Kepler Cheuvreux sänker Trelleborg till behåll (köp).

* Pareto Securities sänker Peab till behåll (köp).

Ett urval av tisdagens makroagenda:

- Tyskland: ZEW-index november kl 11.00

- USA: KPI oktober kl 14.30

- USA: industriproduktion oktober kl 15.15


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST