Glöm bokstäver - årets ord är en emoji

I den digitala världen måste inte ord bestå av bokstäver. Oxford Dictionaries väljer istället vår mest älskade emoji.

Varje år utser Oxford Dictionaries Årets ord och för första gången någonsin har man nu valt en symbol istället för ett faktiskt ord. Årets ord 2015 är nämligen denna symbol: 😂 som officiellt kallas "ansikte som gråter av lycka". Emojin har även andra namn, men i huvudsak betyder de samma sak.

Oxford Dictionaries motiverar valet med att 2015 har varit året då emojisarna verkligen blivit en betydande del av vårt språk. Användningen av de små symbolerna har mer än tredubblats under året, trots att liknande symboler faktiskt använts ända sedan slutet av 90-talet.

LÄS ÄVEN: Ryssland utreder samkönade emoji-par

Inför årets val har Oxford Dictionaries ingått ett partnerskap med appen SwiftKey som hjälpt dem identifiera vilka emojis som används mest i världen. Man kom fram till att 😂 var världens mest använda emoji under 2015.

I exempelvis Storbritannien var 😂 så populär att var femte emoji som skickades under året var en 😂. USA låg inte långt efter. Där vara 17% av alla emojis som skickades en 😂.

Oxford Dictionaries har även valt att släppa en lista över vilka ord som hade kunnat bli Årets ord.

FLER EMOJIS: 184 nya emojis - skicka enhörningar, tacos och moskéer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.