Sophie Stenbeck Fotograf: Anders Wiklund/TT

Det här är Sveriges yngsta miljardärer

Alla miljardärer är inte medelålders. Bland Sveriges miljardärer som är under 35 finns både arvtagare och entreprenörer.

De flesta svenska miljardärerna är i medelåldern. Den allra rikaste, Ingvar Kamprad, fyller 90 år nästa år. Men det finns också en hel del yngre svenska miljardärer. Spotifys grundare Daniel Ek kan stoltsera med titeln Sveriges yngsta miljardär som har tjänat sin förmögenhet på egen hand. Samma år som Ek kom in på listan, år 2013, gjorde även Klarnas grundare Niklas Adalberth, Sebastian Siematkowski och Victor Jacobsson entré. De har liksom Ek tjänat ihop sin miljard på egen hand och är dessutom relativt unga jämfört med övriga miljardärer.

LÄS ÄVEN: Han är Stockholmsbörsens kung Midas - miljardären alla vill ta rygg på

Nedan presenteras Sveriges yngsta miljardärer:

1. Tom Persson – 30 år, 8 miljarder
H&M-arvtagare. Perssonsyskonens minsting Tom har hamnat på niondeplats för Wealth X-lista över världens tjugo rikaste personer under 35 år – resten av listan är överbefolkad av teknikentreprenörer.

2. Nils Tham – 30 år, 3 miljarder
H&M-ägaren Lottie Thams minsting Nils är frekvent fotograferad på Stureplan.se. 

3. Daniel Ek – 32 år, 8 miljarder
Daniel Ek har hamnat i ett infekterat Twitterbråk med en annan miljardär, "Minecraft"-grundaren Markus "Notch" Persson. Denne menade att Spotify är "confirmed evil" efter att man ändrat sina användarvillkor. Han backade till slut och medgav att Spotify borde ha skött informationsgivningen bättre. Håller en ytterst låg profil i medierna, men i samband med Sthlm Tech Fest pratade han om en vansinnig löneutveckling i Silicon Valley.

INTERVJU: Daniel Eks okända plan för att skänka bort pengar

4. Katarina Martinsson – 34 år, 4 miljarder
Fredrik Lundbergs döttrar sitter bägge i styrelsen för familjens investmentbolag och Katarina Martinsson har gått in i komponentbolaget Indutrades styrelse medan Louise Lindh förutom styrelseplatser i Holmen och Hufvudstaden också är vice vd i Fastighets AB L E Lundbergs.  Allt som förberedelser för att de bägge så småningom ska vara redo att kunna ta över rodret från fadern för det i svenskt näringsliv allt mäktigare investmentbolaget.

5. Sophie Stenbeck – 34 år, 2,5 miljarder
Sophie Stenbeck driver bland annat välgörenhetsstiftelsen Remedee i Los Angeles som hjälper ungdomar att upptäcka sin egen röst via medier. 
Efter att Max Stenbeck gick bort i våras delades hans kapital i Kinnevik (cirka 10 procent) upp i tre understiftelser med syskonen som förmånstagare. 

6. Victor Jacobsson – 34 år, 1,8 miljarder
7. Sebastian Siemiatkowski – 34 år, 1,8 miljarder
8. Niklas Adalberth – 34 år, 1,8 miljarder
Det har gått elva år sedan de tre Handelsstudenterna grundade betalbolaget Klarna. I dag värderas det till 19 miljarder kronor och grundartrion är fortfarande bolagets största ägare. Men nu lämnar de en efter en det operativa ansvaret. Victor Jacobsson slutade häromåret och nu lämnar även Niklas Adalberth för att i stället arbeta med sociala entreprenörer. Kvar är nu bara vd Sebastian Siemiatkowski.

INTERVJU: Historien om Sveriges främsta entreprenörer - som är redo att ta över världen

9. Zlatan Ibrahimovic – 34 år, 1,2 miljarder
Ständiga flyttrykten omgärdar fotbollsproffset. Det senaste av de galna är en flytt till mexikanska Tigres. Under tiden adderar han fastigheter till sitt bestånd. Nu köper han kyrkan på Östermalm som för några år sedan förvärvades i en uppmärksammad affär av ett holdingbolag som ägs av hans mor.
LÄS ÄVEN: Så tjänade affärzmannen Zlatan över en miljard
LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges 156 miljardärer

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST