Fotograf: Tonya Wise/TT

Alla har hört hans låtar - och det har gjort Max Martin stenrik

Om du har lyssnat på musik på sistone har du säkert hört Max Martins alster. Bara John Lennon och Paul McCartney har haft fler listettor. Och det har gjort svensken stenrik.

2,0 MILJARDER KR

Namn: Max Martin/Karl Martin Sandberg
Ålder: 44

Bor: Los Angeles & Stockholm
Gör: Låtskrivare

Han är musikvärldens Cyrano de Bergerac, poeten som gömmer sig under balkongen viskande toner till hitlåtar som Britney Spears ”Baby one more time” och Kelly Clarksons ”Since u been gone”. Så beskriver tidningen New Yorker en av de mest framgångsrika låtskrivarna/producenterna i musikhistorien Max Martin – eller Karl Martin Sandberg som han heter på riktigt.

Framgångarna med låtskrivandet har gett honom en plats på Veckans Affärers lista över svenska miljardärer 2015.

Han föddes 1971 i Stenhamra på Ekerö utanför Stockholm. Inspiration till musiken kom från föräldrarnas skivsamling, storebrorsan som var ett glamrockfan och från kommunala musikskolan. Mitt i gymnasiestudierna på Södra Latin hoppade han av och hans band It’s Alive skrev kontrakt med skivbolaget Cheiron, som ägdes av Denniz Pop, gav ut en skiva och åkte på turné i Europa. De två började senare skriva och producera låtar åt andra artister. Hittills har han 58 låtar på amerikanska Billboard Top 10. Det faktum att 20 låtar hamnat på listans förstaplats gör honom historisk och överträffas endast av Paul McCartney som haft 32 och John Lennon som haft 26.

Ett av de senaste exemplen på artister som har honom att tacka för sin framgång är Taylor Swift. I alla hennes åtta senaste hits har Max Martin varit med som låtskrivare och producent.

Svensken har även varit med och skrivit låtar till Backstreet Boys, 'Nsync, Katy Perry och the Weeknd.

Han verkar trivas som doldis och avböjer förfrågningar från medierna med få undantag. Ett av dem var SR-journalisten Fredrik Eliassons radiodokumentär ”Cheiron – en popsaga”. 

LÄS ÄVEN: Det här är Sveriges yngsta miljardärer 2015


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST