97. Erik Ryd

2,1 MILJARDER KR

Ålder: 53
Bor: Hongkong
Bolag: Hop Lun

Underklädesmiljardären som tillhörde en av fjolårets nykomlingar startade sin verksamhet med Hongkong som bas för över tjugo år sedan men syns sällan i medierna. Han tillverkar i första hand underkläder som ofta säljs i lågprisbutiker men har hög modegrad. H&M är en av kunderna. För två år sedan gick den tidigare Bondbruden Halle Berry in som partner för att lansera underklädesserien Scandale i USA.

Hop Lun har tio helägda fabriker i Asien, fem i Bangladesh, fyra i Kina och en i Indonesien. Den ökade uppmärksamheten kring bristande säkerhet i textilfabriker i Bangladesh har satt fokus på bolaget. När amerikanska Wal-Mart 2013 svartlistade 250 fabriker i Bangladesh fanns Hop Luns fabrik utanför Dhaka med, något som dock inte fick H&M att backa. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.