156. Bo Jesper Hansen

1 MILJARD KR

Ålder: 57
Bor: Schweiz
Bolag: Karolinska Development, Sobi, Ablynx

Som efternamnet antyder är han av dansk börd men framför allt är han arbetande styrelseordförande i Sveriges största bioteknikbolag Sobi. Det är vägen dit som lagt grunden för hans förmögenhet. Den första affären gjordes när Investor Growth Capital, IGC, klev in i hans danska bolag Swedish Orphan 2004 tillsammans med Skandia Invest. De nya ägarna betalade cirka 300 miljoner danska kronor för bolaget, vilket gav Bo Jesper Hansen mellan 50 och 60 miljoner kronor att stoppa i fickan. Fem år senare när Swedish Orphan gick samman med dåvarande Biovitrum värderades Swedish Orphan till hela 3,5 miljarder kronor. Den sista skjutsen mot miljardstrecket kommer från en enastående kursutveckling i Sobi. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.