137. Jonas Nordlander

1,2 MILJARDER KR

Ålder: 42
Bor: Stockholm
Bolag: Avito

Nyligen gjordes stora ägarförändringar i den ryska Blocketkopian Avito. Kinnevik sålde sitt 31-procentiga innehav till en annan storägare, sydafrikanska Naspers. Och de bägge grundarna sålde en tredjedel av sina aktier till Naspers för 1,4 miljarder kronor. Även riskkapitalbolaget Northzone har klivit ur sitt innehav med stor förtjänst. Efter försäljningen har de två cirka 10 procent av aktierna mot tidigare cirka 16 procent. Men försäljningen förändrar inte deras engagemang i bolaget, där Jonas Nordlander är vd för Avitos ryska bolag och Filip Engelbert är koncernchef. Till Breakit uppger de att planerna på att notera aktien på Londonbörsen nu läggs på is, något de verkar mer än nöjda med.

En del av pengarna som de fått loss tänker de plöja ner i svenska startupbolag. Sedan tidigare äger de större aktieposter i bland annat Auctionet, KNC Miners och Leovegas. Nyligen stod det också klart att de klivit in Per Brilioths riskkapitalbolag Pomegranate, som ska bygga iranska kopior av Amazon och Blocket.

Jonas Nordlander hade gjort resan från nystartat företag till exit en gång tidigare. Då handlade det om auktionssajten Tradera som såldes till amerikanska Ebay i maj 2006. En konkurrensklausul han skrivit på fick honom att hamna i Ryssland där han bara tidigare varit på weekendresa. Han och de andra i Traderagänget, Mattias Danielsson, Daniel Larsson och Tobias Adolfson, drog i gång Avito 2007. I Moskva träffade de Filip Engelbert som jobbade som vd för ryska Gula Sidorna som Vostok Naftas huvud­ägare familjen Lundin köpt från Eniro. Det var också Gula Sidornas ryska försäljningskår som fixade de första annonserna till Avito. 

Gå tillbaka till miljardärslistan

 

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST