127. Gösta Welandsson

1,4 MILJARDER KR

Ålder: 78
Bor: Smålandsstenar
Bolag: Weland Värdepapper, Weland Holding

Även om han brukar kallas Smålandsstenars Ingvar Kamprad är han betydligt mindre känd och betydligt mindre rik. I all tysthet har han fortsatt bygga familje­företaget där den mest kända produkten är Weloc-klämman. Den kom till efter ett möte i början av 1980-talet mellan hans bror Åke Welandson som var svårt sjuk i cancer och Ingemar Näslund, läkare och forskare på Radiumhemmet. Han blev delägare i nystartade Weland Medical och utvecklade klämman för att få en tät förslutning av testprodukt för tidig diagnostik av urinblåscancer. I dag finns den i flera modeller och storlekar för miljövänlig förslutning och återförslutning av flexibla förpackningar. Åke Welandson dog olyckligtvis av sin cancer, men Gösta är fortfarande aktiv ägare för den ständigt växande koncernen som hans pappa, Weland Anderson grundade 1947, och där hans son Jonas Welandson är vd. Sin förmögenhet har han placerat främst i fastighetsbolaget Kungsledens aktier. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.