127. Gösta Welandsson

1,4 MILJARDER KR

Ålder: 78
Bor: Smålandsstenar
Bolag: Weland Värdepapper, Weland Holding

Även om han brukar kallas Smålandsstenars Ingvar Kamprad är han betydligt mindre känd och betydligt mindre rik. I all tysthet har han fortsatt bygga familje­företaget där den mest kända produkten är Weloc-klämman. Den kom till efter ett möte i början av 1980-talet mellan hans bror Åke Welandson som var svårt sjuk i cancer och Ingemar Näslund, läkare och forskare på Radiumhemmet. Han blev delägare i nystartade Weland Medical och utvecklade klämman för att få en tät förslutning av testprodukt för tidig diagnostik av urinblåscancer. I dag finns den i flera modeller och storlekar för miljövänlig förslutning och återförslutning av flexibla förpackningar. Åke Welandson dog olyckligtvis av sin cancer, men Gösta är fortfarande aktiv ägare för den ständigt växande koncernen som hans pappa, Weland Anderson grundade 1947, och där hans son Jonas Welandson är vd. Sin förmögenhet har han placerat främst i fastighetsbolaget Kungsledens aktier. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST