116. Hilding Holmqvist

1,5 MILJARDER KR

Ålder: 79
Bor: Umeå
Gör: Hotellägare

En koja i Piteå, en villa i Umeå, ett hus i Marbella och en lägenhet på hotellet i Arvidsjaur. Norrlands hotellkung har jobbat sig upp. Sjuårig folkskola, skogsarbetare, springpojke, affärsbiträde och dammsugarförsäljare hos Electrolux. Det första hotellet köpte han i Luleå på 1980-talet – hotell Nordkalotten. Den första riktigt stora satsningen blev Hotell Lappland i Lycksele som han byggde i egen regi. De största tillgångarna har han i Pite havsbad, även kallad Svenska Rivieran.

Den snart 80-årige hotellkungen är en otålig man. Turerna runt ett nytt storhotell på Renmarkstorget i centrala Umeå har varit många och långa. I början av året fattade en enig byggnadsnämnd beslut om att anta planen, enligt Norrlands affärer. Men turerna är troligen inte slut där. I år sålde han sina två hotell i Skellefteå, Quality Hotel Stadshotellet och Best Western Malmia Hotel. Efter försäljningen äger han åtta hotell och tjugo restauranger, enligt Norran. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.