116. Hilding Holmqvist

1,5 MILJARDER KR

Ålder: 79
Bor: Umeå
Gör: Hotellägare

En koja i Piteå, en villa i Umeå, ett hus i Marbella och en lägenhet på hotellet i Arvidsjaur. Norrlands hotellkung har jobbat sig upp. Sjuårig folkskola, skogsarbetare, springpojke, affärsbiträde och dammsugarförsäljare hos Electrolux. Det första hotellet köpte han i Luleå på 1980-talet – hotell Nordkalotten. Den första riktigt stora satsningen blev Hotell Lappland i Lycksele som han byggde i egen regi. De största tillgångarna har han i Pite havsbad, även kallad Svenska Rivieran.

Den snart 80-årige hotellkungen är en otålig man. Turerna runt ett nytt storhotell på Renmarkstorget i centrala Umeå har varit många och långa. I början av året fattade en enig byggnadsnämnd beslut om att anta planen, enligt Norrlands affärer. Men turerna är troligen inte slut där. I år sålde han sina två hotell i Skellefteå, Quality Hotel Stadshotellet och Best Western Malmia Hotel. Efter försäljningen äger han åtta hotell och tjugo restauranger, enligt Norran. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST