116. Hilding Holmqvist

1,5 MILJARDER KR

Ålder: 79
Bor: Umeå
Gör: Hotellägare

En koja i Piteå, en villa i Umeå, ett hus i Marbella och en lägenhet på hotellet i Arvidsjaur. Norrlands hotellkung har jobbat sig upp. Sjuårig folkskola, skogsarbetare, springpojke, affärsbiträde och dammsugarförsäljare hos Electrolux. Det första hotellet köpte han i Luleå på 1980-talet – hotell Nordkalotten. Den första riktigt stora satsningen blev Hotell Lappland i Lycksele som han byggde i egen regi. De största tillgångarna har han i Pite havsbad, även kallad Svenska Rivieran.

Den snart 80-årige hotellkungen är en otålig man. Turerna runt ett nytt storhotell på Renmarkstorget i centrala Umeå har varit många och långa. I början av året fattade en enig byggnadsnämnd beslut om att anta planen, enligt Norrlands affärer. Men turerna är troligen inte slut där. I år sålde han sina två hotell i Skellefteå, Quality Hotel Stadshotellet och Best Western Malmia Hotel. Efter försäljningen äger han åtta hotell och tjugo restauranger, enligt Norran. 

Gå tillbaka till miljardärslistan


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  5. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.