Fotograf: Creative Common

VHS-konkurrenten får äntligen segla in i evigheten

Betamax, videobandspelaren som en gång stred mot VHS om världsherraväldet, får äntligen gå i pension efter 40 år.

Många kanske trodde att det gamla formatet för videobandspelare, Betamax, var dött och begravet sedan länge. Nu står det dock klart Sony slutar tillverka kassetten från och med mars nästa år.

Sony slutade tillverka Betamax-spelare år 2002, vilket gör att Sony-beskedet inte borde komma som en överraskning ens för de mest inbitna fansen, enligt QZ.

En gång i tiden hade Sony lyckats övertala den japanska regeringen att ett formatet skulle bli en standard eftersom Betamax-filmer gav högre bildkvalitet än VHS, men JVC lyckades övertyga Sharp, Hitachi och Matsushita (som ligger bakom Panasonic) om att stödja formatet VHS och det stora formatkriget på videobandsmarknaden var ett faktum.

Sony fick till slut se sig besegrat och valde till slut att släppa sin första VHS-spelare år 1998, men Betamax-formatet visade trots det fortsatta framgångar i japanska tv-studios fram till dess att digitaliseringsvågen gav vad som skulle kunna ses som den sista dödsstöten.

Betamax fick heller aldrig någon större "hipster-återkomst" till skillnad från exempelvis Polaroid och vinylskivor, men lyckades samla en inbiten skara som fortsatte att använda tekniken långt efter att resten av världen övergick till DVD.

Ett av de kanske mest inbitna fansen, Randy Kaempen, talade med New York Times 1998 och hoppades att Sony skulle släppa en ny Betamax-spelare för den amerikanska marknaden.

"Min bror säger att jag väljer "loser"-teknik, men jag föredrar att tänka på det som att jag väljer teknologiskt överlägsna tekniker oavsett dess popularitet.", sade han till tidningen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST