Fotograf: Michelle Spingler/TT

Veckans ord: Fintech

Ett halvt ord är bättre än ett helt.

Den som säger laboratorium eller gymnastiksal visar att han inte riktigt hör hemma på labbet eller gymmet. Den som säger basket ball spelar nog sällan basket. Och den som säger biograf brukar nog inte gå på bio. Lingvister brukar tala om dessa ordhalvor som ellipser.

Ellips är visserligen svårt att stava, men det är något mycket användbart. Om ett ord är så kort och snärtigt måste det – verkar det som - stå för något viktigt. Ekologiska morötter låter självklart; kan man odla några morötter alls utanför det ekologiska systemet? Men ecomorötter låter både gott, nyttigt, miljövänligt och framför allt trendigt.

Om teknik är någonting som krånglar hela tiden så är tech något vi vill satsa pengar på. Alltid. Oavsett om det var high tech som förr, eller clean tech som nyss. Och absolut nu: fintech. Vi snackar enhörningar som Klarna och bitcoingruvor som Coinify.

Och finanstekniken föder i sin tur nya ord: P2P-lån (peer to peer), crowdfunding, delningsekonomi, virtuell valuta etc.

Nu behövs ett företag för att hantera all lingtech (linguistic technology) i samband med fintech. Några som vill crowdfunda mitt företag Lipstech.com We split your business?

Klicka här för att läsa fler Veckans ord.

VECKANS ORD

Ekonomi är lika mycket ord som siffror, lika mycket Word som Excel – och det är lika mycket buzzwords som nyckeltal.

Lars Melin är docent i svenska, linguistic asset manager och populärvetenskaplig författare, senast med boken Money talks (Morfem förlag 2013).

Varje vecka väljer han ut ett av alla ekonomi-buzzwords som cirkulerar och presenterar det för VA.se:s läsare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.