Fotograf: Freddy Four/TT

Utsläpp i Kina når rekordnivåer - 56 gånger högre än gränsvärden

56 gånger högre nivåer av skadliga partiklar än WHO:s rekommenderade nivåer. Så illa ställt var det i en kinesisk provins häromdagen.

I provinsen Liaonings huvudstad, Shenyang med 8 miljoner invånare, sjönk sikten ned till 100 meter, enligt det statliga tv-bolaget CCTV. De boende fick ta på sig masker och låsa in sig i hemmet efter de värsta smognivåerna i mannaminne.

Shenyang är ett större industriellt centrum i Kina sedan Mao Zeodongs dagar. Staden har gjort olika försök att förbättra luften som att omlokalisera fabriker och använda naturgas i stället för kol.

Uppenbarligen har det inte hjälpt, utan nivåerna på den luftburna partikeln PM2.5 (direkt kopplad till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar) steg snabbt när Liaoning-provinsen börjat bränna kol efter att vintern är i antågande, enligt The Guardian.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att smognivåerna är de värsta luftföroreningarna Kina har haft sedan myndigheterna började offentliggöra data om luftkvalitet år 2013.

Kinesiska nyhetsbyrån Xinhua var inte sen med att publicera ett apokalyptiskt galleri med rubriken "Fairyland or doomsday?" och på sociala medier började man tala om att Kina har mött sin "airpocalypse".

The Guardian rapporterar också att personalen vid sjukhuset Liaoning Jinqui har fått se en kraftig tillströmning av patienter som lider av andningsproblem under de senaste två dagarna.

Luftkvaliteten har visserligen förbättrats något under måndagen, men befinner sig ändå på så höga nivåer att det ses som direkt farligt att vistas i området, enligt The Guardian.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.