Fotograf: Beatrice Lundborg/TT

Robotarna kan göra alla till entreprenörer

AI kommer att förpassa många yrken och arbetsuppgifter till historien. Undergångsprofetiorna duggar tätt, men det finns också röster som menar att vi går mot en gyllene era.

Redan idag jobbar 53 miljoner amerikaner utan fast anställning. Det motsvarar 34 procent av arbetsstyrkan, visar en undersökning från Freelancers Union. 

Och fler blir de. En ny tydlig trend är alla nya arbetstillfällen som växer fram med delningsekonomin och företag som Uber och Airbnb. 

Taxijätten Uber hade efter fem år 160 000 aktiva förare vid slutet av 2014 - antalet förare har fördubblats varje halvår under de senaste två åren. 

Fem nyckelsektorer inom delningsekonomin - resor, bildelning, finanser, bemanning och musik- och videostreaming - har möjlighet att gå från en global omsättning på 15 miljarder dollar i dag till 335 miljarder dollar år 2025, enligt en färsk studie från konsultfirman PwC. 

Automatisering och robotisering är också starkt bidragande orsaker till förändringarna som pågår på världens arbetsmarknader. 

Den svenske Oxforddoktorn Carl Benedikt Frey och hans kollega Michael A Osborne räknar med att 47 procent av den amerikanska arbetsstyrkan påverkas av automatiseringen inom de närmaste två decennierna. 

Amerikanska män som inte slutfört high school rasade i lön med 20 procent under åren 1990-2013, medan de som tagit examen men inte studerat vidare tappade 13 procent. Motsvarande siffror för kvinnor var minus 12 respektive plus 3 procent, enligt den Washingtonbaserade tankesmedjan Brookings Institute. 

Oron är stor för vad som skulle kunna ske om AI blir så intelligent att den kan förbättra sig själv. Cambridgeforskare skapade nyligen en robotmamma som testar sina "barn" för att de bästa egenskaperna ska överföras till nästa generation. 

Danska Universal Robots har byggt en maskin som inte bara målar, skruvar och limmar, utan byter ut delar och Google har fått patent på robotar med personlighet. 

Tunnelbanetågen i Köpenhamn är redan förarlösa och mjukvaran Quill kan summera en årsredovisning eller referera en match - mediebolagen Forbes och AP använder redan tjänsten. Den svenska lokaltidningskoncernen Mittmedia håller på och utvecklar en egen skrivarrobot. 

Författaren, dataingenjören och grundaren av Silicon Valley-bolaget Solution Soft, Martin Ford, var tidigt ute med att tala om hur AI kan skapa massarbetslöshet - hans bok "The lights in the tunnel" kom ut redan år 2009. Han är nu aktuell med boken "Rise of the robots: Technology and the threat of a jobless future". 

Han tror att vi går mot ett ekonomiskt tillstånd där människor kan lägga sin tid på högkvalificerade jobb och entreprenörskap och ser framför sig en garanterad medborgarinkomst som skulle kunna minska klyftorna mellan fattiga och rika. 

I en intervju med tidskriften Wired påpekar Martin Ford att 80 procent av alla arbetsföra amerikaner var lantbrukare år 1800. I dag är siffran 2 procent. Mekaniseringen av jordbruket förstörde varken ekonomin eller ledde till massarbetslöshet. I stället blev maten billigare och nya sektorer kunde växa fram när folk hade mer pengar att spendera. 

Flera andra har kommit fram till liknande slutsatser. 

London School of Economics har undersökt industrirobotars påverkan på tillverkningsindustrin i sjutton länder och fann att jobb med låga kunskapskrav ersattes, men att den ökade produktiviteten ledde till nya jobb.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST